Opgroeien een parallelle wereld: het gesloten Apostolisch Genootschap
- Nieuws
- Opgroeien een parallelle wereld: het gesloten Apostolisch Genootschap
Wat als je opgroeit in een parallelle wereld: een gesloten geloofsgroep met dagelijkse bijeenkomsten, een eigen taalgebruik, aparte rituelen en niet in de laatste plaats: een bezielende Leidsman die zichzelf 'Apostel' noemt. Het overkomt Renske Doorenspleet, zij bracht haar jeugd door in het Apostolisch Genootschap, een religieuze stroming met totalitaire trekjes.
Ze schreef over haar jeugd en leven het boek Apostelkind. In Het Spoor Terug van OVT hoor je haar verhaal.
Het Spoor Terug: Apostelkind
Een gesloten gemeenschap
Renske Doorenspleet groeide op in twee werelden. De ene was de wereld die wij Nederlanders allemaal kennen: ze ging naar school, speelde op straat, deed mee aan de maatschappij. Maar parallel daaraan liep een andere wereld: een beklemmende gemeenschap met strenge normen en waarden, die ze zelf nog steeds probeert te doorgronden.
Haar gezinsleven en bijna al haar vrije tijd stonden in het teken van het Apostolisch Genootschap, waar haar familie vanaf de vroege 20e eeuw al deel van uitmaakte. Het genootschap, dat voor buitenstaanders vrijwel onbekend bleef, bestond in de jaren tachtig in Nederland uit ongeveer 30.000 leden. Hun leider was de Apostel, een soort 'eigentijdse Christus', die zijn wil ongestoord kon opleggen en fanatiek gevolgd en gehoorzaamd werd.
Proberen te begrijpen
Doorenspleet schreef het boek Apostelkind, in de greep van een gesloten genootschap (uitgeverij Balans), en daarmee de geschiedenis van het Apostolisch Genootschap, gestoeld op onderzoek en archiefmateriaal. Het is ook een zeer persoonlijk relaas, een manier om te begrijpen wat haar precies allemaal is overkomen en wat voor impact het heeft gehad.
Omslagbeeld Apostelkind