Geschiedenis
NOS

In dit 'Nederlandse' kuuroord startte de Nacht van de Lange Messen

foto: Florian Schottfoto: Florian Schott
  1. Nieuwschevron right
  2. In dit 'Nederlandse' kuuroord startte de Nacht van de Lange Messen

Als 17-jarige jongen genoot Reinjan Mulder van een heerlijke vakantie in het Duitse kuuroord Haus Jungbrunnen aan de Beierse Tegernsee. Pas vele jaren later kwam de journalist en schrijver er achter dat zijn vakantieadres in 1934 decor was van het startpunt van de Nacht van de Lange Messen.

Video niet beschikbaar

Op 30 juni van dat jaar werd Ernst Röhm, leider van de Sturmabteiling (SA), in het kuuroord van zijn bed gelicht. Hitler en zijn getrouwen wilden afrekenen met de macht van de SA, om zijn positie en absolute macht te consolideren. De Nacht van de Lange Messen, die eigenlijk een lang weekend duurden, kostten uiteindelijk het leven aan tientallen Duitsers.

Mulder wist tijdens zijn verblijf in de jaren 60 niets van de gebeurtenissen, terwijl hij zorgeloos in het zwembad van het kuuroord dobberde. "Ik herinner me wel dat een meisje uit mijn klas van haar familie niet mee mocht naar de Tegernsee", vertelt Mulder in NOS Met het Oog op Morgen.

Nederlandse oorsprong

Het kuuroord kent een Nederlandse oorsprong. De Nederlandse mijnbouwkundige Adriaan Stoop bouwde Haus Jungbrunnen in de jaren 20. Hij wilde er naar olie boren, maar vond uiteindelijk geneeskrachtig zwaveljodiumwater. "Die vondst leidde tot tientallen luxe hotels en bezorgde de omgeving enorme welvaart", aldus Mulder.

Ook na de oorlog bleef het een populaire vakantiebestemming, maar aandacht voor de sinistere geschiedenis was er nauwelijks.

Inmiddels begint dat geleidelijk te veranderen, merkt Mulder. "In 2017 was er voor het eerst een tentoonstelling over deze idylle met kwalijke geur. Maar alsnog vind je er in de boekwinkels weinig over."

Mulders boek Zwavelwater over het Nederlands-Duitse kuuroord ligt vanaf nu in de winkel.

Ster advertentie
Ster advertentie