De Haagse mat belandt in het museum
- Nieuws
- De Haagse mat belandt in het museum
Een felgekleurd trainingspak met een matje in de nek. Dat was de mode in de Haagse jaren '80. En dat matje verdient een ode, vond het Haags Historisch Museum. Op de tentoonstelling Haags Haar is de haardracht te bewonderen. OVT wil wel weten hoe het zit met de populariteit van de mat - vroeger en nu en gaat daarom in gesprek met Youri Straatman, kapper en matjes-specialist die in Den Haag ook met enige regelmaat de mattenkoning wordt genoemd.
Video niet beschikbaar
DNA
"De oortjes lekker vrij, bovenop mag het een stukje korter, en achter mag het lekker wapperen", zo omschrijft Straatman de essentie van een goede mat. Zelf heeft hij er altijd een gehad, en ook heeft hij zich lange tijd ingezet om de haardracht aan de man te krijgen. En hoewel de oorsprong van de mat niet volledig te traceren is, moet het duidelijk zijn dat Den Haag er innig mee is verbonden. "Je ziet het in de Verenigde Staten, in Australië, en in Canada. Maar in Nederland hoort het bij Den Haag, we hebben het altijd gehad. Het is af en toe een modeding geweest, en dan je zie je hem ook terug in Amsterdam, maar in Den Haag doe je een mat omdat het erbij hoort. Het zit in het DNA. Het hoort bij de cultuur."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rebels kapsel
Volgens Straatman is de mat altijd al een rebels kapsel geweest, en dat zou ook maar eens zomaar de huidige populariteit ervan verklaren. "Als je rond de 30 bent, komt er van alles op je af, van de last op de huizenmarkt tot de klimaatcrisis. Het is wel weer een tijd om een statement te maken – dat zag je ook in de jaren '80 met de problemen op de woningmarkt toen en de kroning van Koningin Beatrix." De mat kan dus gezien worden als een statement tegen de burgerlijke samenleving; een die nu gevierd wordt in het Haags Historisch Museum.