Geschiedenis
NTR

Hoe herdenken we ons koloniale verleden?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe herdenken we ons koloniale verleden?

Volgens twee studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam laat het Westfries Museum in Hoorn tijdens een digitale expositie een vertekend beeld zien van het Nederlandse kolonialisme. Het structurele geweld en de misdaden zouden niet voldoende aanbod komen en er zou een eenzijdig perspectief worden getoond. In Kwesties gingen de twee studenten in debat met de directeur van het Westfries Museum.

Geschiedvervalsing bij Westfries Museum.

Slavenhandel

Nederland heeft in de zeventiende en achttiende eeuw tussen de 63 en 79 miljoen gulden verdiend aan slavenhandel. Dit was winst voor ondernemers die indirect betrokken waren bij slavenhandel en voor de overheid. De Nederlanders verscheepten ongeveer 600.000 mannen, vrouwen en kinderen. In slavenstad Batavia zaten de meeste slaven die bezit waren van de Nederlanders. In de achttiende eeuw bestond zelfs dertig procent van de bevolking uit slaven.

Quote

De gruweldaden in onze geschiedenis moeten we onder ogen zien

Sebald van der Waal

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Batavia stad is opgericht. Voor het Westfries Museum in Hoorn was dat aanleiding voor een expositie. Sebald van der Waal, een van de twee studenten: "Het is een beetje raar om de gewelddadige stichting van Bataviastad te herdenken met een soort reclamespotje van de VOC." Tijdens de expositie zegt een begeleidende voice-over bijvoorbeeld 'Wat een prachtig gezicht, al die VOC-schepen!'.

Directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink geeft aan dat zij met hun expositie niet hebben willen oordelen. Volgens hem komen alle thema’s aan de orde en hebben zij geprobeerd een zo evenwichtig mogelijk beeld te geven van Batavia in de vroege zeventiende-eeuwse samenleving: "We zijn niet eenstemmig maar meerstemmig", aldus Geerdink.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie