Geschiedenis
EO

'Economie Suriname lijdt nog steeds schade door slavernij'

foto: Dirk Valkenburg (1707)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Economie Suriname lijdt nog steeds schade door slavernij'

"De slavernij heeft de samenlevingen die gekolonialiseerd waren, met 3-0 achter gezet in hun internationale economische ontwikkeling." Dat zegt Pepijn Brandon, hoogleraar Mondiale Economische en Sociale Geschiedenis aan de VU, in Geld of je leven.

Hoe groot is de economische impact van ons slavernijverleden?

Brandon legt uit dat de invloed op samenlevingen als Suriname en Curaçao groot was en nog steeds is. "Dat is een erfenis waar je niet zomaar vanaf komt. De slavernij heeft een hele diepe en langdurige invloed gehad op de ongelijkheid in de wereld."

Ontwricht

Volgens Brandon was de slavernij een volledig gecreëerd economisch systeem dat ingesteld werd in inheemse samenlevingen. "Je kreeg opeens een nieuwe economie die helemaal draait rond plantagebouw van producten voor de Europese markt. Denk aan suiker, koffie of indigo". Daarvoor waren er hele andere samenlevingen in landen als Suriname. "Die werden rigoureus opzij gedrukt of helemaal uitgeroeid. De bestaande landbouw- en visserij-economie werd volledig ontwricht."

Brandon vertelt dat ten tijde van de slavernij de hele economie van Suriname erop gericht was om winst te maken voor Nederland, en dat Suriname daar vandaag de dag nog last van heeft. "Dat creëert een hele afhankelijke economie, gebaseerd op monocultuur: er werden slechts een paar goederen verbouwd. Het is extreem moeilijk om daaruit te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie