Onze beeldvorming over kastelen klopt niet
- Nieuws
- Onze beeldvorming over kastelen klopt niet
Onderzoek naar kastelen is jarenlang te veel vanuit het perspectief van witte mannen gedaan, zegt Dr. Diana Spiekhout in het programma dr Kelder en Co. De blik op architectuur en oorlogsvoering voerden volgens haar onterecht de boventoon. Spiekhout promoveerde op de Rijksuniversiteit Groningen op 134 verdwenen kastelen die in de late middeleeuwen (tussen 1050 en 1450) gebouwd zijn in het voormalige Oversticht (Noordoost-Nederland) en ontwikkelde een nieuwe manier van onderzoeken, zodat Nederlanders meer te weten komen over deze bouwwerken.
Video niet beschikbaar
Het onderzoek naar de ontdekte bouwwerken, die nu niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn, laten volgens Spiekhout zien dat onze beeldvorming over kastelen helemaal niet klopt. "Iedereen denkt dat een kasteel de hoofdburcht is met een gracht eromheen. Uit mijn onderzoek blijkt dat er enorme wallen van aarde en nog meer grachten lagen. Daartegenaan lagen dan ook weer gebouwen met grachten eromheen in een hele lange verdedigingswerken. Dat is wat anders dan we op Netflix zien”" aldus Spiekhout.
Mannenbolwerk
Tot nu toe is de afdeling kasteelonderzoek volgens Spiekhout een mannenbolwerk geweest, waarbij de focus lag op de architectuur en het militaire perspectief. Daarom heeft zij naar eigen zeggen in de kennislacune gedoken, zodat we meer te weten te komen over deze multifunctionele verschijnselen van de middeleeuwse samenleving. Op deze manier kunnen kastelen ook in de huidige tijd meer op een feitelijke manier een plekje krijgen.
Dit is niet per se onhandig, want er waren nogal wat middeleeuwse bouwwerken. Zo zijn er naar verwachting alleen al in het Noordoosten van Nederland meer dan de 134 onderzochte kastelen geweest.
Als dr Kelder vraagt wat het favoriete kasteel van Spiekhout is, dan verwijst ze naar kasteel de Waterburcht in Eelde. “Dat is het enige kasteelterrein, dat ik ken, waar je de wallen en grachten rondom de burcht nog ziet.”