Geschiedenis
EO

Weet jij wat Hemelvaart is? ‘Zonder zulke kennis gaat er veel verloren’

foto: Wikimedia Commons - Christi Himmelfahrt by Gebhard Fugel
  1. Nieuwschevron right
  2. Weet jij wat Hemelvaart is? ‘Zonder zulke kennis gaat er veel verloren’

Veel Nederlandse feestdagen – zoals Hemelvaart – zijn gekoppeld aan het christendom, maar de Bijbelse betekenis lijkt steeds meer te worden vergeten. Een zorgwekkende ontwikkeling, vinden theologen Hendrie van Maanen en Stefan Paas. In De Ongelooflijke Podcast stellen ze dat zonder kennis van deze Bijbelverhalen de Europese cultuur uitholt: "Het zijn de verhalen die uitleggen wie wij zijn. Of je nou gelovig bent of niet."

#192 - Waarom Europa cultuurchristendom nodig heeft en Nederland een gek land is (met Hendrie van Maanen en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

"Echt geschokt", was Hendrie Van Maanen toen hij recent het schilderij De Barmartige Samaritaan van Vincent van Gogh liet zien aan een groep studenten: "Niemand wist welk Bijbelverhaal het was. Ze hadden geen idee."

Met het verdwijnen van deze kennis gaat volgens de theoloog veel verloren: "De waarden die wij in Europa hebben, zijn joods-christelijke waarden. Het zijn echt unieke waarden, maar het staat steeds meer op de tocht."

Geen ander verhaal

Theoloog Stefan Paas onderschrijft het standpunt van Van Maanen: "Een van de Europese grondslagen is dat mensen gelijke kansen krijgen en gelijk gewaardeerd worden, onafhankelijk van huidskleur, religie of afkomst. Dat is niet zomaar een verzinsel van links-liberale elites, maar diep joods-christelijke cultuur."

Of deze waarden ook zonder hun christelijke wortels kunnen, betwijfelt Paas: "Ook de niet-gelovige filosoof Habermas stelt dat de universele waarde van de mens, is geworteld in Joods-christelijke ethiek. En volgens hem hebben we daar tot op heden geen alternatief voor."

Volgens Paas gaat dit iedereen aan, ongeacht geloofsovertuiging: "Hebben we überhaupt andere bronnen, een ander verhaal, dat in staat is om alles een beetje bij elkaar te krijgen? Ik denk het niet."

Onderwijs

Van Maanen pleit dan ook voor aandacht in het onderwijs voor Bijbelverhalen: "Om te reflecteren op vragen als: Waarom zijn we zoals we zijn? Waarom vinden wij vrijheid van meningsuiting belangrijk?"

Ook Paas vindt dit een goed idee: "Elke Nederlander moet gewoon 30 of 40 Bijbelverhalen kennen. Bronnen en verhalen waaruit je cultuur voortkomt, zoals de barmhartige Samaritaan."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie