Geschiedenis
KRO-NCRV

Jongeren weten steeds minder over de Tweede Wereldoorlog: 'Verhalen moeten voortbestaan!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren weten steeds minder over de Tweede Wereldoorlog: 'Verhalen moeten voortbestaan!'

Het aantal mensen dat zelf de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en de impact over kan dragen, wordt steeds schaarser, waardoor deze verhalen ook steeds minder voort lijken te bestaan. Daarnaast hebben jongeren minder kennis over en steeds minder interesse in deze gebeurtenis. Geschiedenisprogramma Andere Tijden komt daarom met een YouTube-serie die gericht is op jongeren van 18 tot 35 jaar. De hoofdpersonen van de serie zijn ook allemaal jongvolwassenen. "Zo kunnen jongeren zich verplaatsen in de personages en beseffen dat hen dit ook had kunnen gebeuren", zegt Merel Udink van, presentator en initiatiefnemer van de serie, bij Spraakmakers.

"Ik hoop dat jongeren beseffen wat er gebeurt wanneer je democratie verliest en wat het betekent als je geen vrijheid meer hebt", zegt Udink. Een deel van de serie is gebaseerd op het boek Hier is het gebeurd van Ad van Liempt en een ander deel op eigen research. Udink vertelt dat het een journalistieke documentaireserie is geworden. "We hebben gekozen voor kleinere persoonlijke verhalen die niet altijd verteld worden. De historische feiten staan voorop."

Familiegeschiedenis

Spraakmaker en oud-burgemeester van Amsterdam, Job Cohen heeft de verhalen uit zijn familiegeschiedenis regelmatig gedeeld met jongeren. "Geïndividualiseerde verhalen zijn belangrijk, omdat mensen zich erin kunnen verplaatsen en zich af kunnen vragen 'wat zou ik doen?'" zegt Cohen. "Je wordt dan geraakt door een persoonlijk verhaal."

Ook op Danique Raaijmakers, lid van de vrijwillige brandweer en directiesecretaris bij de Veiligheidsregio Utrecht, hebben de oorlogsverhalen indruk gemaakt. "Van mijn grootouders hoorde ik uit de eerste hand wat de impact hiervan was op een mens als individu en als samenleving", zegt Raaijmakers. "Ik begrijp dat het tegenwoordig een uitdaging is, hoe we de verhalen in leven kunnen houden."

Voor de serie is er bewust gekozen voor verhalen die doorgaans niet verteld worden. "Ik hoop dat men zich erin verplaatst dat het je zomaar kan overkomen", zegt Udink. "Je denkt dat je bijvoorbeeld een kwajongensstreek uithaalt, wat vandaag de dag niets zou betekenen, en opeens staat de oorlog zo voor je neus."

De doofpot

Het spreken over de oorlog is niet in ieder gezin vanzelfsprekend. "Ik heb geluk gehad dat mijn ouders er wel over konden praten", zegt Cohen. "Mijn vader is er altijd enorm mee bezig geweest, maar er zijn nog steeds dingen waarbij ik me afvraag hoe ze geweest zijn." Raaijmakers vult aan. "Je ziet vaak dat het overdragen van deze verhalen een generatie overslaat en dat het vertellen pas begon wanneer je er actief naar vroeg", vertelt ze. "Wellicht dat je als kleinkind ook iets verder weg staat, waardoor je het durft te vragen."

Udink vertelt dat ze goede banden met sprekers heeft opgebouwd. "Wanneer je een goede band opbouwt, zijn mensen vaak bereid veel te vertellen, ook vinden ze het zelf belangrijk dat het verteld wordt."

De eerste aflevering van Oorlop op Locatie, van de NTR, is te zien op het Andere Tijden YouTubekanaal.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie