Geschiedenis
NOS

Waarom deze Engelse prinses al 669 jaar in Deventer begraven ligt

foto: Broederenkerk Deventerfoto: Broederenkerk Deventer
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom deze Engelse prinses al 669 jaar in Deventer begraven ligt

Al 669 jaar ligt er in Deventer een Engelse prinses begraven, Eleonara. Over haar veelbewogen leven is in de Broederenkerk in Deventer een tentoonstelling te zien. We spreken erover in NOS Met het Oog op Morgen met Agave Kruijssen, die vorig jaar een boek over Eleonora schreef.

Video niet beschikbaar

Uitgehuwelijkt

Eleonora werd in 1318 geboren als dochter van de Engelse koning Edward II. Toen ze dertien was kwam ze naar Nederland. "Ze werd uitgehuwelijkt," vertelt Kruijssen. "Aan Reinout van Gelre. Dat was een graaf die later hertog is geworden. Gelre was het huidige Gelderland, met een flink stuk van Limburg erbij en nog delen in Duitsland. Dus dat was best een behoorlijk gebied."

De prinses werd om politieke redenen uitgehuwelijkt, vertelt ze. "De Engelse Koning, die wilde graag militaire steun en politieke steun, ook in zijn oorlog tegen Frankrijk. Met liefde had het niks te maken."

Geruchten

De prinses kwam als 13-jarig meisje bij een 37-jarige weduwnaar terecht. "Het was toch een heel goed huwelijk, althans de eerste jaren. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Reinout een klooster liet bouwen op de Veluwe, waar hij samen met haar begraven wilden worden. Dus hij waardeerde haar echt heel erg en dat kwam denk ik doordat ze in vier jaar twee zonen baarde. Er werden over weer cadeautjes gegeven. Alleen ze zagen elkaar niet zo heel vaak."

Het ging dus best lang goed tussen de twee. "Totdat de raadsheer van Reinout een beetje genoeg had van de prinses en van de politieke gevolgen van het huwelijk en die begon te stoken."

Er werden allerlei akelige geruchten over haar. "Onder andere dat ze melaats was en vervolgens werd ze door de graaf verbannen en pakte zij haar spullen en ging ze naar Deventer."

Broederenkerk

De prinses ging naar Deventer omdat daar ze daar had geïnvesteerd in een klooster. "Ze overleed in 1355 op 36-jarige leeftijd en werd begraven in de Broederenkerk die waarschijnlijk door haar is gesticht."

De tentoonstelling in de Broederenkerk in Deventer is tot met 15 september gratis te bezoeken.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie