Geschiedenis
KRO-NCRV

Wie verdienen er nog geld aan de Tweede Wereldoorlog?

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie verdienen er nog geld aan de Tweede Wereldoorlog?

Verslaggever Anne van der Veen onderzocht deze week voor Spraakmakers de bloeiende handel in spullen en beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Luister naar haar reportages over de moeilijke afwegingen van museumdirecteuren, oorlogsmusea als doelwit van criminelen en waarom er steeds meer vraag naar deze spullen is.

Geld verdienen aan de oorlog, het gebeurt nog dagelijks. Wie op zoek is naar foto’s of materiaal uit de Tweede Wereldoorlog stuit op een actieve (online) handel. Vooral foto's uit die tijd, die gemaakt zijn door Duitse soldaten, vinden gretig aftrek onder (particuliere) verzamelaars.

'Ongemakkelijk gevoel'

Onlangs schafte Nationaal Monument Kamp Vught drie unieke foto's aan voor de collectie. Ze werden aangeboden door een Duitse handelaar.Directeur Jeroen van den Eijnde kreeg een "ongemakkelijk gevoel" van de aankoop.

Schenkingen komen ook geregeld voor, maar, zegt Van den Eijnde: "Hier wordt gewoon geld verdiend. Handelaren gaat het niet om de inhoud of wat dit kan betekenen." Omdat het zulke unieke foto's betreft, heeft hij tóch betaald.

Verhalen van Spraakmakers: Op welke manier wordt er nog geld verdiend aan de Tweede Wereldoorlog? - deel 1

"Een aantal mensen heeft een obsessie met spullen uit de oorlog en symbolen van nazisme", vertelt Aron Vrieler van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Hakenkruizen, SS-vlaggen, ga zo maar door. Dit is gewoon verheerlijking."

Hoe naar sommige objecten ook zijn, verboden is het niet. Onduidelijk is wat acceptabel is als het om de verkoop van voorwerpen uit en over de Tweede Wereldoorlog gaat.

Verhalen van Spraakmakers: Op welke manier wordt er nog geld verdiend aan de Tweede Wereldoorlog? - deel 2

Ook musea verdienen soms geld aan de oorlog. Denk aan de landingsstranden in Normandië en het Anne Frankhuis in Amsterdam. Het zijn lastige afwegingen die je moet maken als je met de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog omgaat.

Dat merkten ze ook in het Designmuseum in Den Bosch, waar ze vorig jaar de eerste grote nazi-designtentoonstelling ter wereld organiseerden. "We hebben bij alle stappen - de kluisjes, al dan niet betalen voor een audiotour - bedacht dat we daar geen geld aan wilden verdienen."

Verhalen van Spraakmakers: Op welke manier wordt er nog geld verdiend aan de Tweede Wereldoorlog? - deel 3

Oorlogsmusea blijken een geliefd doelwit van inbrekers. Zo ook het Eyewitness museum van Wim Seelen in Limburg. De succesvolle zakenman heeft zijn collectie oorlogsmemorabilia in de loop der jaren opgebouwd. Het is nu één van de meest waardevolle privécollecties ter wereld.

Maar de landelijke politie heeft niet genoeg capaciteit om criminaliteit rondom WO2- relikwieën allemaal in de gaten te houden, zegt Richard Bronswijk.

Verhalen van Spraakmakers: Op welke manier wordt er nog geld verdiend aan de Tweede Wereldoorlog? - deel 4

Verzamelobjecten uit de oorlog worden steeds meer waard. Niet alleen omdat er geen spullen meer bij zullen komen, maar ook omdat de interesse in die periode groter is dan ooit, vertelt hoogleraar populaire cultuur en oorlog Kees Ribbens.

Verhalen van Spraakmakers: Op welke manier wordt er nog geld verdiend aan de Tweede Wereldoorlog? - deel 5

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie