Geschiedenis
BNNVARA

Huurverhoging 100 jaar geleden? Zij betaalden gewoon niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huurverhoging 100 jaar geleden? Zij betaalden gewoon niet

Coalitiepartijen VVD en CDA willen het voor huisbazen met één pand mogelijk maken om het huurcontract te ontbinden wanneer ze de woning willen verkopen. Een forse aantasting van de huurbescherming. En niet de éérste keer dat de huurbescherming ter discussie staat. Dit gebeurde ook al in 1927, toen de huurmarkt werd geliberaliseerd. Dit leidde tot grote huurstakingen in de jaren dertig, vertelt historicus Gerard Nijssen in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Bijna 100 jaar geleden vond één van de grootste stakingen plaats die Nederland ooit gekend heeft. Namelijk de huurstakingen van 1932. Nederlanders stopten massaal met het betalen van hun huur. Huisbazen wisten niet hoe ze moesten reageren en een hevige strijd tussen huurders en huisbazen brak los.

Huur aan huis

In de jaren '30 werd de huur aan de deur opgehaald, vertelt historicus Gerard Nijssen. Op een gegeven moment werd de huurverhoging aangekondigd. Zo ook in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam waar de heer Blokker een aantal huizen bezat. In die tijd was het crisis en was er veel werkloosheid. "En dan valt het niet mee om ook nog een keer huurverhoging te betalen", aldus Nijssen.

De verhoging was zo hoog dat sommige bewoners de huur niet meer zouden kunnen betalen. "Dat kon een verhoging van 50 cent per week zijn, tot een gulden per week", aldus Nijssen. Bovendien was er in de politiek sprake van dat de lonen verlaagd zouden worden zodat er geconcurreerd kon worden met andere landen.

Stakers en 'maffers'

Te midden van de lagere lonen en hogere huren knapt het. De onvrede groeit onder de bevolking en dus komen huurders in actie. Bijvoorbeeld ook de mensen die huurden bij de heer Blokker. Zij liepen met de huurophaler mee om aan iedereen te verkondigen dat ze in huurstaking waren en zo groeide het protest.

En toch waren er mensen die niet meededen. Die werden 'maffers' genoemd, oftewel: 'slapers'. "Die zijn nog niet wakker", zegt Nijssen. "Ik kan je vertellen dat in die volksbuurten je het als maffer niet makkelijk had." Als een staking succesvol was, gebeurde het dus ook wel eens dat het stakingscomité wilde dat een maffer uit huis werd gezet.

Huurprotest had zin

Het bijzondere is: het massale protest had zin. Daarom breidden de stakingen ook uit. Was het eerst de heer Blokker die eraan moest geloven, was het vlak erna een andere huisbaas. Zo leidden de stakingen af en toe zelfs tot huurverlaging. Stakingen dus, waar we nu een puntje aan kunnen zuigen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie