Economie
EO

Woningcorporaties verdedigen huurverhoging: 'Kosten enorm toegenomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningcorporaties verdedigen huurverhoging: 'Kosten enorm toegenomen'

Woningcorporaties voelen er niks voor om de maximale huurstijgingen te ontkoppelen van de loongroei, zoals de Woonbond vandaag voorstelt, in reactie op de gemiddelde huurstijging van 5,4 procent. "Wij hebben behoefte aan lange termijn-zekerheid", zegt Martin van Rijn, voorzitter van woningcorporatiekoepel Aedes.

Grootste huurstijging in ruim 30 jaar tijd, hoe kan dat? (4 september 2024) - Geld of je leven

Volgens de Woonband zakken huurders door het ijs als sociale huurwoningen in 2025 wéér flink duurder worden. De stijging van 5,4 procent is een stuk hoger dan de stijging van afgelopen jaren en is zelfs de hoogste in 30 jaar. De Woonbond zou het liefst zien dat de huurgroei bij sociale huurwoningen ook gebaseerd kan zijn op de hoogte van de inflatie, indien die dat jaar lager is dan de loonstijging. In de vrije sector is dat al het geval.

Kosten toegenomen

Van Rijn voelt er dus niks voor. "We hebben vorig jaar met de Woonbond afgesproken om de loonontwikkeling te volgen. Je kunt nu zeggen dat het te hoog wordt, maar de volgende keer heb je weer 10 procent inflatie en dan ga je het andere weer zeggen. We hebben behoefte aan lange termijn-zekerheid. We moeten weten waar we investeringen van kunnen betalen en hoe we de woningen betaalbaar kunnen houden", zegt hij. "Als je elk jaar een ander systeem volgt, wordt het echt niet beter."

De toename van de kosten is de reden waarom de huren verhoogd worden, zegt Van Rijn. "Als de bouwkosten zijn gestegen met 10 procent en je vraagt zelf 2,5 toename, dan kun je dat maar even volhouden. Er moeten veel woningen voor woningzoekenden worden gebouwd, die al lang op een wachtlijst staan. Dat is nog los van de verduurzaming", zegt hij.

De voormalige minister Van Rijn kan niet beloven dat volgend jaar de huren niet weer zullen verhogen: "We moeten nog met het Rijk aan de praat over hoeveel nieuwe woningen en hoeveel verduurzaming we moeten realiseren. Die kosten zijn ook toegenomen." Ook de vennootschapsbelasting voor corporaties ziet hij het liefst verdwijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie