Geschiedenis
VPRO

5x alternatieven voor de The Passion en de Matthäus-Passion

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5x alternatieven voor de The Passion en de Matthäus-Passion

Corona gooit roet in het eten: uitjes, vakanties en feesten worden uitgesteld en gaan niet meer door. Ook zullen we dit jaar een andere invulling moeten geven aan het paasfeest. Wat kunnen we doen, nu we niet meer kunnen gaan kijken naar The Passion of kunnen gaan luisteren naar de Matthäus-Passion?

Religiewetenschapper Ernst van den Hemel schreef het boek met de toepasselijke titel Passie voor de passie. In OVT legt hij uit waar onze passie voor Pasen vandaan komt.

Pasen zonder passie

Ontkerkelijkt maar toch emotioneel

Echt gelovig zijn de meeste Nederlanders niet meer. Ons land is sterk ontkerkelijkt, maar ondanks dat beleven miljoenen Nederlanders normaal gesproken een passievol Pasen vol religieuze gedachtes, gevoelens of emoties. Ze huilen dan high-brow mee met Jezus uit de Matthäuspassion, of lijden low-brow mee met Danny de Munk als de heiland in The Passion.

Ernst van den Hemel bespreekt deze verschillende passiespelen ook door elkaar in zijn boek. "Voor sommigen is dat pijnlijk: The Passion en de Matthäus-Passion worden door hen gezien als afkomstig uit twee totáál verschillende werelden."

Quote

Paastradities zijn is een volksvehikel voor allerhande emoties: laag en hoog, profaan en heilig

Ernst van den Hemel, religiewetenschapper

Toch zijn er ook een hoop overeenkomsten tussen de tradities vertelt de religiewetenschapper: "Er wordt in beide gevallen een multimediale performance over het lijden van Christus opgevoerd. Daarbij wordt, sinds het ontstaan van de paastradities, van alles uit de kast getrokken: vertellingen, special effects, muziek en zelfs geur. Alles om een breed palet aan emoties aan te wakkeren."

Maar vooral één ding is uiteindelijk echt van belang, volgens Ernst van den Hemel: "De passiespelen zijn een vehikel voor emotie, je kunt je erg emotioneel verbinden aan de paasrituelen." Gewoon omdat je het mooi vindt, of bijvoorbeeld omdat het jou zingeving biedt.

Vijf alternatieven

{podcast audio="39607" caption="#1. Radiodocumentaire Voor altijd 33" }

Dé film om nu te gaan kijken is natuurlijk Jesus Christ Superstar. De rockopera was te zien op het witte doek en in de theaters. Met muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice wordt het levensverhaal van Jezus verteld.

Wil je iets originelers dan de film? Luister dan de radiodocumentaire Voor altijd 33 waarin radiomaker Laura Stek de acteur Ted 'Jezus' Neely opzoekt en interviewt. Laura was als jong meisje helemaal idolaat van deze Jezus en ontdekt, veertig jaar na zijn première, dat de verlosser niet uit zijn rol te krijgen is.

#2 De online Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion is erg populair in Nederland, het is uitgegroeid tot een landelijk ritueel. In andere Europese landen kent dit stuk niet dezelfde populariteit. Dit jaar kun je het stuk niet gaan beluisteren en beleven in een kerk, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat niet ook thuis kan, op de bank.

Op YouTube zijn verschillende uitvoeringen te vinden van het stuk van Bach. Hoewel de kerkelijke ambiance misschien mist, kan dit ook juíst prettig zijn: je hoeft je nu niet aan alle ongeschreven regels en tradities te houden: als jij enthousiast wilt applaudisseren op een willekeurig moment, dan kan dat gewoon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#3 Een virtuele processie

The Passion is een jaarlijks muziekevenement van de EO en KRO-NCRV. In het spektakel wordt het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus opgevoerd door verschillende bekende Nederlanders. Zij brengen Nederlandse popnummers om zo de lijdensweg van Christus te vertolken. In coronavrije tijden is het mogelijk om bij de uitvoering te zijn en om mee te lopen in de processie. Nu kun je genieten van The Passion met het thema ‘Geef mij nu je angst’ vanaf je eigen bank. Ook kun je deelnemen aan de virtuele processie.

Op Witte Donderdag 9 april het verhaal van The Passion om 20.30 uur op NPO 1.

#4 Javaplein's Passion Project

‘Door studenten en afgestudeerden van het Conservatorium van Amsterdam worden balkonconcerten georganiseerd waarbij delen uit de Matthäus-Passion vanuit hun huizen worden opgevoerd. Balkonconcerten zijn traditie in Italië, maar nu is dit ritueel ook naar Nederland overgewaaid. De jonge musici spelen vanaf hun eigen balkon op het Javaplein in Amsterdam hun instrument, om zo samen één prachtig geluid voort te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#5 Virtuele eieren

Denk je nu: ik heb helemaal níéts met Pasen, de lijdensweg van Christus, klassieke muziek en bekende Nederlanders? Dan kun je natuurlijk ook gewoon paaseieren verstoppen in je huis dan wel tuin, en virtueel proberen de eieren van je familieleden te vinden. Ideaal is het niet, maar een beetje afzien hoort toch eigenlijk ook wel écht bij het paasfeest.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie