Economie
NOS

Beleggende studenten niet bang voor rode beurzen: 'Raak niet in paniek'

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Beleggende studenten niet bang voor rode beurzen: 'Raak niet in paniek'

"Als je een kleine belegger bent: raak niet in paniek en blijf rustig. Houd de grote lijnen in de gaten." Dat zeggen twee beleggers in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

De zorgen over de wereldeconomie nemen toe. Door het handelsconflict tussen China en de VS kleurden de beurzen gisteren dieprood. Komt er een crisis aan? En als je geld hebt belegd: hoe houd je de ontwikkelingen in de gaten en waar let je op?

Iranila Pattipilohy en Alain Faddegon zitten allebei bij een studentenbeleggersvereniging. Hoeveel geld ze de afgelopen dagen zijn verloren, weten ze niet. Maar dat vinden ze ook niet het belangrijkste. "Onze visie is lange termijn", vertelt Alain. "We trekken ons weinig aan van korte koersschommelingen."

Bij de verenigingen kunnen studenten beleggen voor een paar honderd euro per persoon per jaar. "Leven van de opbrengst kan niet, dan kun je beter een baantje nemen", zegt Iranila. "Je weet in het begin niet precies hoe de belegwereld in elkaar steekt, maar dat leer je gaandeweg. Het is leuk om een gespreid portfolio te hebben. Zelf heb ik bijvoorbeeld trackers, dat is een mandje met allerlei aandelen."

Altijd investeren

Of er een nieuwe crisis voor de deur staat? "Die komt vast wel een keer", zegt Alain. "Maar wanneer is lastig te voorspellen. Ons idee is om altijd geïnvesteerd te blijven. Want als je de afgelopen twintig jaar op de tien beste beursdagen niet geïnvesteerd was zou je je potentieel rendement gehalveerd hebben."

Daarom is het geen goed idee om na de tegenvallende berichten van de afgelopen dagen, je geld terug te halen. Iranila: "Dat is een hele menselijke reactie, die eigenlijk nooit tot het beste resultaat leidt."

Beleggersclub over zorgen wereldeconomie

Ster advertentie
Ster advertentie