De gouden ketens van Canada en de EU
- Nieuws
- De gouden ketens van Canada en de EU
De Tweede Kamer is druk in debat over CETA, het handelsverdrag dat handel tussen de EU en Canada nog makkelijker moet maken. Van de PvdA tot de PVV en van de SP tot FvD zijn de oppositiepartijen tegen ratificatie van het verdrag. Om de zin en onzin uit het CETA-debat te halen nodigt dr Kelder hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman uit.
#20 - Bangmakertje (S04) - De Kopgroep wielerpodcast
Volgens prof. dr. Brakman is het probleem van de handelsverdragen van tegenwoordig dat alle wereldproblemen er mee opgelost moeten worden. "Heel veel dingen zijn mis in de wereld en die willen ze met een handelsverdrag regelen. Vroeger ging het enkel over importtarieven." Brakman stelt dat daar andere verdragen voor zijn, zoals het verdrag van Parijs om het klimaatprobleem aan te pakken.
Video niet beschikbaar
Het principe van een handelsverdrag is dat landen makkelijker met elkaar kunnen handelen. Nederlandse ondernemers kunnen door CETA makkelijker klanten vinden in Canada. Maar Canadezen kunnen ook makkelijker hun producten in de EU kwijt. Je kan de voordelen niet hebben zonder de nadelen.
Lobby
Volgens Brakman is de lobby van de branches die vrezen voor denadelen veel effectiever dan in het verleden. "Door concurrentie uit het buitenland zijn de textielindustrie en de scheepsbouwindustrie weggevaagd uit Nederland, men vond een baan in de export en dat accepteerde men. Nu laten belangenclubs zich veel sterker horen. Volgens Brakman gaat het nu maar om een klein deel van een branche die last heeft van CETA, bijvoorbeeld de pluimveesector. Die laten stevig van zich horen. "De voordelen van internationale handel zijn voor de hele economie, de nadelen zijn per sector en de benadeelden laten zich horen."
Wat als CETA niet doorgaat?
Negentig procent van het CETA-verdrag is al ingevoerd. Als alle Europese landen ratificeren dan treedt ook de laatste tien procent in werking. Maar is er een EU-lid dat zich tegen CETA keert, dan kan het hele handelsverdrag de prullenbak in en gaan we terug naar de regels van de WTO. Dr Kelder vraagt Brakman wat die handel met Canada ons nu oplevert. Het blijkt dat sinds negentig procent van CETA ingevoerd is, Nederland tussen de 50 en 100 miljoen euro extra handelt met de Canadezen. Met dit verdrag gaat het dus niet zozeer om de economische belangen, maar om de vraag of landen willen handelen zonder elkaar de wet voor te schrijven op allerlei vlakken.