Economie
AVROTROS

Een afbreekbare koffiecup mag nog altijd niet bij het GFT

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een afbreekbare koffiecup mag nog altijd niet bij het GFT

De planeet wordt geplaagd door plastic, omdat de mens er maar geen genoeg van kan krijgen. Ja, plastic is een wonder, maar wel eentje die de wereld uit mag. In dr Kelder en Co ruim baan voor het plasticprobleem, met econoom prof. dr. Raymond Gradus en gedragswetenschapper dr. Kees Keizer.

Video niet beschikbaar

Op de markt zien we steeds meer alternatieven voor niet-afbreekbare materialen. Zo is er bio plastic, en afbreekbare koffiecups. Aan beide categorieën zitten haken en ogen, meent prof. Dr. Gradus. “De koffiecups mogen nog altijd niet bij het GFT-afval”, zegt hij, wat waarschijnlijk komt doordat het nog niet snel genoeg afbreekbaar is. Voor de productie van bio plastic is veel landbouwgrond nodig, waardoor de voedselproductie in het gedrang komt. Ook dat is problematisch, legt Gradus uit in dr Kelder en Co.

Het plasticprobleem is onlosmakelijk verbonden met het menselijk gedrag. In grote steden ligt, zeker in de zomer, veel afval in parken, grachten en op straat. De beweging naar de prullenbak is soms lastig, zeker als er geen in zicht is. Een andere component is dat de mens erg gevoelig is voor het gedrag van andere mensen. Vuil leidt tot meer vuil, en normoverschrijding leidt tot normoverschrijding. Uit onderzoek dat Keizer deed in een Groningse steeg, blijkt dat met graffiti bekladde muren ertoe leiden dat mensen ook makkelijker flyers op de grond gooiden.

In dr Kelder en Co twee gesprekken met deze experts over een van de grootste vraagstukken van deze tijd.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie