Economie
EO

Duizenden investerende klanten helpen verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot aan doorstart

foto: Pieter Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden investerende klanten helpen verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot aan doorstart

Pieter Pot, de verpakkingsvrije supermarkt die onlangs op de fles ging, kan weer door. Zo'n 3000 klanten doneerden in een crowdfundingsproject, waardoor het bedrijf een doorstart kan maken. "Ik heb een hoop lessen geleerd”, vertelt oprichter Jouri Schoemaker in Geld of je leven.

Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot maakt doorstart (24 januari 2024) - Geld of je leven

Als je naar een normale supermarkt gaat, kom je thuis met heel veel plastic of karton. Schoemaker ergerde zich eraan en startte vijf jaar geleden een supermarkt waarin alle producten in glazen potten werden geleverd. In de coronatijd schoot het bedrijf als een raket omhoog. "We gingen in korte tijd van nul naar tien miljoen omzet", vertelt Schoemaker.

Dit maakte hem wat overmoedig, blikt hij terug: "We stippelden uit: zo gaan we blijven groeien, de komende vijf jaar. We haalden miljoenen van investeerders binnen, we huurden een magazijn van 10.000 vierkante meter en bouwden een enorm team van honderd man. Na corona bleven we groeien, maar met een veel langzamer tempo, dus toen hadden we een te grote jas met te hoge vaste kosten." Hij moest terugschalen, maar dat kostte te veel geld.

'Klanten missen ons'

Nadat het bedrijf failliet ging, kreeg Schoenmaker heel veel berichtjes van klanten. "We hebben zo’n sterke community. Zelfs het pensioenfonds dat ons faillissement aanvroeg, heeft fysieke brieven ontvangen van klanten, en ook de curator kreeg brieven van mensen die zeiden dat er moest worden ingezet op een doorstart."

Die klanten doneerden dus ook geld, vertelt Schoenmaker. Een crowdfundingsactie leverde zo’n 3000 investeerders op. "Dat bevestigt hoe groot de community is", vindt hij. Omdat hij allemaal kleine investeerders heeft en geen grote fondsen, kan hij nu minder snel groeien. "Ik wil stapje voor stapje gaan bouwen", belooft hij.

Glas

Maar is dat glas eigenlijk wel zoveel duurzamer dan plastic of karton? Ja, zegt Schoenmaker. Natuurlijk is glas maken ook milieuonvriendelijk, maar het is heel makkelijk her te gebruiken. "Als je kijkt naar de life cycle analysis, dus de duurzaamheidsberekening van het moment dat je iets uit de grond haalt tot het moment dat je het afschrijft, dan is glas veruit het beste materiaal voor voedingsmiddelen. Je kunt het heel makkelijk wassen en hergebruiken."

Hij zoekt naar nóg nieuwe materialen, want glas heeft ook een nadeel: het is vrij zwaar. Hierdoor is het relatief moeilijk te vervoeren.

Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot maakt een doorstart

Video niet beschikbaar

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie