Economie
EO

Lightyear-oprichter Lex Hoefsloot optimistisch over doorstart: 'veel buitenlandse interesse'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lightyear-oprichter Lex Hoefsloot optimistisch over doorstart: 'veel buitenlandse interesse'

De Helmondse automaker Lightyear krijgt een nieuwe kans om zijn zonneauto te ontwikkelen. In januari ging de fabrikant van de zonneauto failliet, maar vrijdag gaf de curator groen licht voor een doorstart. Over de 40 tot 50 miljoen euro die nog opgehaald moet worden, maakt ceo Lex Hoefsloot zich geen zorgen: "Er is genoeg potentie en interesse", zegt hij in Geld of je Leven.

Oprichter Lex Hoefsloot over doorstart Lightyear

Het was voor Lex Hoefsloot een droom die uitkwam: in de zomer van 2022 presenteerde zijn bedrijf Lightyear na jaren ontwikkelen de eerste elektrische auto met zonnepanelen die ook daadwerkelijk de weg op mocht.

Des te groter was de verrassing toen afgelopen januari de fabrikant van de zonneauto failliet ging. "Het was een enorme klotetijd", vertelt Hoefsloot in Geld of je Leven. Een start-up bouwen en pionieren is altijd een hobbelige weg, maar dit ging een stap verder. Het investeringsklimaat verslechterde, investeerders haakten af. We zijn blij dat we nu weer vooruit kunnen kijken."

Doorstart

De afgelopen maanden werd er achter de schermen hard gewerkt aan een doorstart. Twijfel of dat wel zinvol is, had Hoefsloot niet. "Kijk alleen al naar hoeveel geld er in de productie is gestoken. Maar ook als je ziet hoe onderscheidend onze technologie is. Hiermee kun je bijvoorbeeld in zuidelijke landen auto's bouwen die je niet meer hoeft op te laden. Logisch dat investeerders daar nog heil in zien."

Toch is er ook niet eindeloos tijd om de doorstart te vieren. Volgens de curator heeft het nieuwe Lightyear budget om een half jaar tot een jaar vooruit te kunnen. Een voormalig financieel directeur van Lightyear zei zelfs dat er minimaal een miljard euro nodig is voor de ontwikkeling van de auto. Hoe gaat Hoefsloot investeerders overhalen opnieuw geld in zijn bedrijf te steken?

"Er is veel potentie en interesse. Wij zijn in gesprek, voornamelijk met internationale partijen. Er is op de financiële markten nu een enorme focus op duurzaamheid. Dat is een categorie waar nog fors in geïnvesteerd wordt. Daar komen veel investeerders op af."

Is het niet jammer dat de Nederlandse overheid, die eerder via Invest-NL wel instapten, meedoet met investeren? "Voor Nederland is er heel veel te winnen in dit concept en het groot maken van deze industrie. Maar dat ze nu niet meedoen is voor mij geen probleem. Laten we vooral naar de toekomst kijken."

Elon Musk

Hoefsloot wil niet ingaan op de vraag of hij soms ook in gesprek is met Tesla-baas Elon Musk, de man met wie hij zo vaak vergeleken wordt. "Wij gaan nu de basis leggen om onze technologie minder risicoafhankelijk te krijgen. Dan happen grote investeerders vanzelf toe. Vergeet niet: Tesla is ook ooit begonnen met 8 miljoen op de bankrekening."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie