Economie
EO

Steeds meer soevereine mensen willen geen boete of belasting betalen: 'Links- of rechtsom moet het toch'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer soevereine mensen willen geen boete of belasting betalen: 'Links- of rechtsom moet het toch'

Deurwaarders maken steeds vaker agressie mee. Bij één op de drie incidenten gaat het om soevereine burgers: mensen die denken geen belasting en boetes te hoeven betalen en het gezag niet erkennen. Hoe ga je daarmee om? "Vluchten in schijnwerkelijkheid helpt niet."

Deurwaarders krijgen steeds meer te maken met fysieke en verbale agressie

Schelden, intimideren, soms zelfs fysiek geweld: voor deurwaarders is dat aan de orde van de dag, blijkt uit cijfers van het afgelopen jaar. Soevereinen zijn steeds vaker betrokken bij zulke incidenten. "Ik heb al vele vormen van agressie meegemaakt, maar dat er een beroep wordt gedaan op soevereiniteit is nieuw voor mij", zegt Chris Bakhuis van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBG).

Zelf heeft ze ook weleens een vervelend incident meegemaakt: "Ik moest beslag leggen op een winkelinventaris. De dag na mijn bezoek werd ik gebeld met de opmerking: als je nog één keer een poot over mijn drempel zet, schiet ik allebei je knieschijven kapot. Toen zat ik wel even te schudden achter mijn bureau."

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT.

'Het blijft door je hoofd spoken'

Gelukkig gebeurt zoiets niet dagelijks, maar het komt wel vaker voor, merkt ook gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco. "In het laatste geval zette iemand zijn voorhoofd tegen het mijne. Zo probeerde hij onder zijn verplichtingen uit te komen. Maar dan heb je de verkeerde, want wij kunnen het niet tegenhouden. We proberen een boodschap over te brengen. Een ingewikkelde factor was dat hij ook nog eens zelfsoeverein verklaard was."

Zo'n incident schudt hij niet makkelijk van zich af. "Het blijft door je hoofd spoken, omdat je weet dat het geen eenmalig bezoek is. Je komt vaker bij dezelfde mensen aan de deur. Dan wil je niet dat het zo escaleert dat je politie mee moet nemen."

Links- of rechtsom

In Nederland zou er een groep van zo’n 100.000 soevereinen zijn. Daarvan bestaat een grote groep uit financieel kwetsbare mensen, denkt Bakhuis. "We maken ons serieus zorgen om een groeiende groep financieel kwetsbare burgers die een toevlucht zoeken in de schijnwerkelijkheid van de soevereiniteit."

Zo’n beroep op soevereiniteit werkt hogere kosten in de hand, zegt Bakhuis: "We zijn rechtshandhavers en links- of rechtsom moet er wel betaald worden. Dan zullen we toch beslag moeten leggen of mensen uit huis moeten zetten. Dat willen we juist voorkomen."

Ze wijst erop dat gerechtsdeurwaarders hun taak gewoon moeten uitvoeren. "Mensen kunnen zich op soevereiniteit beroepen, maar zo werkt het niet in Nederland. Wij zijn een uitvoerende macht en dat willen we uitvoeren op een onafhankelijke manier. We zijn er voor opdrachtgevers, maar ook voor burgers. Dus we proberen echt de burger te overtuigen van het feit dat het beter is om te betalen."

Zo niet, dan groeit de ellende: "We doen de oproep naar die kwetsbare burgers: vlucht niet in de schijnwerkelijkheid, het helpt echt niet."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie