Groot, breed en een hoge instap: SUV's populairder dan ooit, maar fietsende kinderen zijn in gevaar
- Nieuws
- Groot, breed en een hoge instap: SUV's populairder dan ooit, maar fietsende kinderen zijn in gevaar
We lijden aan 'autobesitas', zo blijkt uit CBS-cijfers van vandaag. Auto's worden steeds groter en zwaarder. En dat heeft effecten op de leefbaarheid in steden, zegt mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg. "Degene die rijdt zit hoog en stevig, de fietser en de wandelaar worden veel minder snel gezien", zegt hij in Geld of je Leven.
Video niet beschikbaar
Kloppenburg, die onderzoek doet naar verkeersveiligheid, heeft grote bedenkingen bij de grote auto’s. "Als je kijkt naar een gemiddelde stadswoonwijk, bijvoorbeeld in Zwolle of Tilburg, dan zie je aan beide kanten van de weg parkeerplaatsen van 2 bij 5 meter. Nu de auto’s groter worden, zie je dat het niet meer past."
Bovendien is het dus onveilig, zegt hij, omdat fietsers niet meer goed zichtbaar zijn. "Als je in onderzoeken aan mensen vraagt wat ze belangrijk vinden aan hun woonplek, zeggen ze allemaal: veiligheid. Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen."
Grote auto's zijn mode
Toch lijken mensen bij het kopen van een auto deze veiligheid niét in ogenschouw te nemen. Al is op een andere manier veiligheid wél een reden om zo’n grote auto te kopen, zegt autojournalist Frank Jacobs: mensen voelen zich namelijk veiliger in zo’n auto.
Grote auto’s zijn al zo’n 10 à 15 jaar in de mode. We doen elkaar na, zegt Jacobs. "Het is in. De buurman heeft het ook, dus wil jij het ook. En het is ook een beetje pikkie meten: de grootste auto geeft status. Hoe hoger hoe beter, hoe groter hoe beter", vertelt hij.
Typisch, vindt Kloppenburg: "Mensen kiezen in eerste instantie voor het individuele genot, dus hoe groter hoe beter, maar mensen zien later pas de nadelen: meer onveiligheid, moeilijker parkeren, enzovoort."
SUV in Parijs parkeren: 18 euro per uur
Op sommige plekken komen bewoners in actie tegen de autobesitas. "Onlangs werd er in Parijs gestemd om het parkeertarief voor SUV’s te verhogen van 6 euro naar 18 euro per uur", vertelt hij. In Den Haag werd afgelopen jaar een onderzoek gedaan naar of grote auto's meer parkeergeld zouden moeten betalen: een 'asobakbelasting'.
Kloppenburg vergelijkt de discussie met pakketbezorgers. "Door marketing vinden we het allemaal fijn dat spullen bezorgd worden, maar nu wordt bekend dat bestelwagens allemaal kinderen overhoop rijden. Daarom beginnen steden in te begrijpen. We hebben het over 33 miljard maatschappelijke schade op het gebied van verkeersveiligheid, waarvan 50 procent in de stad."