Economie
NOS

Hoogste prijsstijging sinds 2002: 'Het zijn de groeipijnen van het herstel van de economie'

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogste prijsstijging sinds 2002: 'Het zijn de groeipijnen van het herstel van de economie'

De prijzen van goederen en diensten voor consumenten waren in oktober 3,4 procent hoger dan in oktober 2020. Het is de hoogste inflatie sinds april 2002, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Lisa Schallenberg van de economieredactie.

Video niet beschikbaar

De inflatie is al een paar maanden aan het stijgen. Dat komt voor een groot deel doordat energie duurder wordt, vooral gas. Energieprijzen kunnen sterk fluctueren en de inflatie dus flink omhoogstuwen of juist afremmen. "In oktober was gas ruim dertig procent duurder dan een jaar eerder. Maar ook de prijsstijgingen van bijvoorbeeld kleding en een volle tank droegen bij aan de hogere inflatie", zei Lisa Schallenberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Groeipijnen

"Het zijn de groeipijnen van het herstel van de economie. Veel mensen hebben tijdens de crisis geld gespaard. Dat geld brandt in hun zak, ze willen het weer uitgeven. Tegelijkertijd lukt het fabrieken en bedrijven nog niet om al die spullen op tijd op de goede plek te krijgen. Containers liggen niet waar ze moeten liggen, fabrieken draaien nog niet op volle toeren. Dus de vraag naar spullen is groot, maar het lukt nog niet om die allemaal te leveren. En dan stijgen de prijzen."

Schallenberg: "De grote vraag die economen bezighoudt, is: hoe lang gaat dit duren? De Europese Centrale Bank denk vooralsnog dat het tijdelijk is en dat de economie volgend jaar weer een normaal punt bereikt."

Lonen

Ook buiten Nederland gaan de consumentenprijzen de laatste tijd fors omhoog. In de eurolanden was de inflatie in oktober gemiddeld 4,1 procent, volgens een eerste schatting van statistiekbureau Eurostat vorige week. En in de VS was de inflatie in september 5,4 procent.

Gaan de lonen dan ook fors omhoog? "Enerzijds is dat een logische gedachte, anderzijds zijn economen daar juist bezorgd over. Want als de lonen stijgen, dan zijn bedrijven meer geld kwijt aan loonkosten. Dat zullen die bedrijven waarschijnlijk doorberekenen in de prijzen en zo blijven die stijgen", aldus Schallenberg.

R1JN inflatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie