Economie
KRO-NCRV

De oplossing voor al die vacatures? Er moeten meer bedrijven failliet gaan, zegt deze hoofdeconoom

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De oplossing voor al die vacatures? Er moeten meer bedrijven failliet gaan, zegt deze hoofdeconoom

We hebben geen tekort aan mensen, we hebben te veel vacatures. Dat zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro bij Spraakmakers. "In een gezonde, dynamische economie zijn er bedrijven die starten en bedrijven die stoppen. Maar wat wij eigenlijk sinds 2020 zien is dat er bijna niemand meer failliet gaat."

Video niet beschikbaar

Werknemers meer uren laten maken, vrouwen meer betrekken: is dit de oplossing om al die vacatures in ons land te vullen? Nee, je moet het probleem heel anders benaderen, zegt Phlippen. Want we hebben gewoon te veel vacatures. "Nou kun je denken: hoe kunnen we in hemelsnaam te veel vacatures hebben? Dat is toch juist goed? Maar we zitten op dit moment in een economie die eigenlijk al over z'n capaciteit opereert. We zitten tegen de grenzen aan te duwen van wat Nederland aankan."

Want zo slecht functioneert de arbeidsmarkt helemaal niet. Ze vertelt dat de arbeidsparticipatie historisch hoog is. We werken niet alleen veel uren, er zijn ook veel mensen aan het werk - ook in vergelijking met andere landen.

Amper mensen ontslagen

Vóór de coronacrisis hadden we al een krappe arbeidsmark, legt Phlippen uit. En toen de besmettelijke ziekte om zich heen greep, kwam de overheid met steunmaatregelen. Zo konden bedrijven mensen in dienst houden. Er werden amper mensen ontslagen.

En toen die economie weer openging na de lockdown? Toen kwamen er heel veel extra vacatures, vertelt de hoofdeconoom. Want terwijl de horeca weer open mocht, waren de teststraten, waar veel personeel naar toe gelokt was, nog in bedrijf. En die cafés trokken na de crisis veel mensen. "Een groot deel van de Nederlanders blijft geld besteden, met name in die horeca en in die dienstverlening die mensen zo gemist hebben tijdens corona. En dat leidt ertoe dat er alsmaar meer vacatures zijn bijgekomen."

Turbulente fase

Voor de energiecrisis geldt het net zo: de overheid trekt flink de portemonnee, weinig bedrijven gaan failliet. Had dat volgens haar wél moeten gebeuren? "Dat klopt ja." Dat dat onvriendelijk klinkt, erkent ze. "Ik ben daar ook altijd heel voorzichtig mee. Maar het is gewoon zo dat er in een gezonde, dynamische economie bedrijven zijn die starten en bedrijven die stoppen. Maar wat wij eigenlijk sinds 2020 zien, is dat er bijna niemand meer failliet gaat."

Dat de overheid met steunpakketten kwam, begrijpt ze wel. Ondernemers konden niets doen aan corona of de hoge energierekeningen. Bovendien: de Amerikaanse overheid pakte het anders aan, en daar ging de arbeidsmarkt door "een turbulente fase". Dus hoe zou het zijn gegaan in Nederland zonder steun? Dat is moeilijk te zeggen. Maar al die financiële hulp moeten we wel tegen het licht houden, vindt ze. "Je moet gewoon veel gerichter gaan kijken. De tijd is nu wel voorbij om in een soort crisismodus iedereen te gaan steunen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie