Economie
EO

Jochem geeft 10% van zijn geld weg: 'De meeste Nederlanders kunnen dit'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Jochem geeft 10% van zijn geld weg: 'De meeste Nederlanders kunnen dit'

Ze noemen zichzelf de Tien Procent Club: een groep mensen die een tiende van hun inkomen weggeeft aan goede doelen. Eén van hen is ondernemer Jochem Wieringa. "De meeste Nederlanders kunnen dat best missen", zegt hij in Geld of je leven.

Waarom geven leden van de Tien procent club 10% van hun inkomen weg? (6 juni 2024) - Geld of je leven

Wieringa besloot de radicale stap te zetten na het lezen van een interview met Rutger Bregman. "Hij maakte het punt dat voor veel mensen in Nederland geldt dat – als je tien procent van je inkomen weggeeft – dat je dan niet minder gelukkig bent. Dat geldt inderdaad voor mij. Daarnaast zei hij dat als je doneert aan effectieve goede doelen, je heel veel levens kunt redden. Het voelt als een no-brainer", vertelt hij.

Effectief geven

Elk jaar, aan het eind van het jaar, maakt hij het bedrag in één keer over. Hij gaf al wel geld aan goede doelen, maar omdat het nu zo’n groot bedrag in één keer is, is hij er veel meer over gaan nadenken: "Het is net als bij het aankopen van iets groots, zoals een nieuwe tv: dan ga je je huiswerk doen."

Dat huiswerk zit hem voor de ondernemer in uitzoeken welke doelen effectief zijn. "Er bestaan zogenoemde charity evaluators, die per thema uitzoeken wat de beste goede doelen zijn ter wereld. Bij klimaat bijvoorbeeld hoeveel CO2 er uit de lucht wordt gehaald, bij gezondheid hoeveel levens er worden gered per euro."

Wieringa wijst erop dat twee procent van de goede doelen 100 keer zo effectief is als het gemiddelde goede doel. "Je kunt per euro dus 100 keer zo effectief zijn dan de goede doelen die bij jou aan de deur komen", zegt hij.

'Niet iedereen hoeft dit te doen'

Wieringa benadrukt dat niet iedereen tien procent hoeft te geven. Mensen die elke euro moeten omdraaien, een groeiende groep in Nederland, hoeven dat helemaal niet. "Het uitgangspunt is dat je het weg kunt geven als je van die tien procent niet extra gelukkig wordt. Als dat niet zo is, omdat je het geld nodig hebt, moet je het absoluut niet weggeven", zegt hij.

Bovendien kun je ook best een kleiner percentage geven: "Begin eens met drie procent en kijk hoe dat voelt."

Bij deze club geven ze 10% van hun loon weg

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie