ASML gaat meebetalen aan goedkope huizen in Veldhoven: 'We hebben verantwoordelijkheid'
- Nieuws
- ASML gaat meebetalen aan goedkope huizen in Veldhoven: 'We hebben verantwoordelijkheid'
Een opmerkelijke stap van de grote chipmachinefabrikant ASML: het bedrijf geeft enkele miljoenen uit om goedkope huizen te bouwen in de regio rondom Veldhoven, waar de techgigant gevestigd is. De vraag naar woningen is daar namelijk enorm. "Ik wil niet zeggen dat we ons schuldig voelen, maar we hebben daar wel echt een verantwoordelijkheid", zegt Lucas van Grinsven van ASML in Geld of je Leven.
Video niet beschikbaar
De aanwezigheid van ASML, dat in korte tijd uitgroeide tot een gigantisch bedrijf met 40.000 medewerkers, heeft een grote impact op de woningmarkt in de relatief kleine Brabantse gemeente waar het bedrijf gevestigd is. Daarom wil het bedrijf nu helpen om goedkope huizen te bouwen voor andere mensen die er wonen of willen gaan wonen.
"We gaan een aantal projectontwikkelaars en beleggers helpen met het bouwen van betaalbare woningen voor mensen die het nu moeilijk hebben om de woningmarkt", licht Van Grinsven, Vice president society en community management bij ASML, toe. "We nemen een deel van de risico’s op ons, zodat we gezamenlijk een project vlot kunnen trekken dat nu muurvast zit."
Op dit moment gaat het om drie projecten: "We zijn nog in de afronding van het papierwerk. Maar als we de projecten bij elkaar optellen, hebben we binnen afzienbare tijd meer dan 500 extra betaalbare woningen vlot getrokken."
Verantwoordelijkheid
Waar het bedrijf in 2018 nog 20.000 werknemers had, zijn dat er nu 40.000 en is de verwachting dat dit de komende jaren doorgroeit naar 60.000 werknemers. Dat heeft mede invloed op de woningmarkt in de Brainport Eindhoven.
Een schuldgevoel heeft ASML daar niet per se over, maar het bedrijf voelt wel een verantwoordelijkheid, zegt van Grinsven. "Het is ontegenzeggelijk zo dat het bedrijf de afgelopen jaren flink in omvang is toegenomen. De komst van al die nieuwe werknemers heeft een impact op de samenleving en de vraag naar woningen. Bij die krapte hebben we wel een verantwoordelijkheid."
Hoge salarissen
Het feit dat ASML zo hard is gegroeid, trekt veel mensen naar de regio, constateert Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank. "Maar ook is het zo dat ASML in de gelukkige positie verkeert om hun werknemers aardige salarissen te betalen, waardoor de koopkracht van de gemiddelde huurder of huizenkoper daar erg hoog is. En uiteindelijk is de prijs van een huur- of koopwoning erg afhankelijk van wat de mensen kunnen betalen. En de medewerkers van de ASML kunnen wat meer betalen dan bijvoorbeeld de bakker om de hoek."
Alles bij elkaar bezien, noemt hij het prijzenswaardig hoe ASML hier nu op inspringt. "We zien dat veel woningprojecten in Nederland in de startblokken staan, maar worden tegengehouden vanwege bijvoorbeeld de hoge rente en lage vraag naar nieuwbouw. Met een beetje steun kan dat toch doorgaan en dat lost deels het woningtekort op."
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!