Economie met dr Kelder: 5 podcasts op een rij
- Nieuws
- Economie met dr Kelder: 5 podcasts op een rij
Hoe beter je de economische krachten die de wereld vormgeven begrijpt, des te beter je de wereld snapt. Daarom zet dr Kelder en Co vijf verschillende Jortcasts over economie voor je op een rij.
Economie-liefhebber? Tel uit je winst met deze selectie podcasts. Zijn geld, financiën, bonnetjes en rekeningen niét je favoriete onderwerpen? Ook goed. Maar als je de wereld wilt begrijpen, kan wat extra economische kennis geen kwaad. Op willekeurige volgorde:
Duizenden en duizenden miljarden worden in bedrijven belegd door enorme fondsen als BlackRock. Per werkdag harkt dit fonds 1,4 miljard dollar binnen en daarmee is het ‘s werelds grootste geldmanager. Opvallend is dat deze passieve geldreus zich steeds meer gaat bemoeien met de strategie van bedrijven. Wat betekent dat? Dr Kelder bespreekt hyperkapitalisme met econoom Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money. Dr Kelder geeft toe: ontoegankelijke info voor in een podcast. Maar belangrijk. Want: "als je dit snapt, dan snap je hoe de wereld werkt."
De dividendbelasting blijft bestaan en Unilever komt niet naar Rotterdam. Kan ons fiscale systeem zo worden ingericht dat Nederland aantrekkelijk blijft voor grote bedrijven, en dat zij tegelijkertijd hun 'fair share' blijven bijdragen? Dr Kelder bespreekt het met hoogleraar Belastingrecht dr. Jan van der Streek, die aan de wieg stond van de dividendrel door het WOB-verzoek in te dienen.
Wat doet Singapore in een lijstje met podcast over economie? Nou, dit. In een halve eeuw groeide het land uit van zompig moeras met aanlegsteiger tot supereconomie. Daarmee bewijst Singapore dat succes wel degelijk een keuze is. In deze uitgebreide Jortcast spreekt dr Kelder econoom Hanneke Veringa en bestuurskundige Zeger van der Wal, beiden Singapore-kenners, voor een grondige bestuurlijke en economische analyse van dit interessante land. Wat kan Nederland leren van ‘het beste jongetje van de klas in Azië’, en kunnen we het Singaporese recept importeren en implementeren?
Als de superrijke één procent wil voorkomen dat minderbedeelden straks met fakkels en hooivorken door de straten trekken (lees: Revolutie! Rebellie! Opstand!) mogen zij weleens beginnen zich achter de oren te krabben. Een elite bestaat immers slechts bij de gratie van het volk. Terwijl de ongelijkheid in de wereld toeneemt gaat dr Kelder in deze aflevering in gesprek met econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit over de vraag: wat is er (al dan niet belastingtechnisch) voor nodig om de multimiljardairs zover te krijgen dat ze gaan betalen?
Het kabinet treft maatregelen om grote bedrijven hier te houden, maar levert dat de brave burger ook de meeste welvaart op? In een poging dit verhitte debat van ratio te voorzien bespreekt dr Kelder het pakket aan maatregelen. Fiscalist Robert van der Jagt van KPMG Meijburg en Co maakt zich zorgen: hij ziet dat BV Nederland haar aantrekkelijkheid verliest.