Economie
BNNVARA

Snel geld lenen bij Saldodipje.nl leidt tot problemen: 'Ze zoeken de grenzen van de wet op'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Snel geld lenen bij Saldodipje.nl leidt tot problemen: 'Ze zoeken de grenzen van de wet op'

Als je financieel krap zit, en snel geld nodig hebt, kan je terecht komen bij het bedrijf Saldodipje.nl. Daar kun je binnen één dag een bedrag lenen van maximaal 1800 euro. En, zoals ze zelf zeggen, geen lastige contracten of ingewikkelde procedures en bij akkoord heb je je geld binnen 24 uur. Maar dat brengt heel veel mensen in de problemen. Zo ook Demi*, in De Nieuws BV deelt ze haar verhaal.

Video niet beschikbaar

Demi kwam via haar ex-vriend, die een gokverslaving had, in aanraking met Saldodipje.nl. Ze had een nieuwe woning en wilde geld lenen voor nieuwe meubels. Bij haar eigen bank kreeg ze geen lening, haar inkomen voldeed niet aan de eisen.

Twijfel

Bij Saldodipje.nl kreeg ze wel een lening. Het bedrijf vroeg alleen om identificatie en haar bankgegevens. De algemene voorwaarden heeft ze niet gelezen. "Ik heb er spijt van dat ik zo naïef ben geweest." Het geld stond binnen een uur op haar rekening, waardoor Demi ook ging twijfelen: "Hoe kan dat? En waarom ben ik bij m'n eigen bank afgewezen en gaat dit zo simpel en zonder problemen?"

De problemen ontstonden toen Demi haar baan verloor. "Ik kon het echt niet terugbetalen, en dan komen natuurlijk de brieven en belletjes, waar ik veel stress van kreeg." Uiteindelijk kwam ze uit bij Willem Los, schuldrustcoach van ONS-bank.

Tientallen gedupeerden

Als schuldrustcoach staat Los jongeren bij die in de schulden terecht zijn gekomen. Hij begeleidt jongeren in een traject van een halfjaar en neemt het contact met de schuldeisers over. Volgens Los is Saldodipje.nl op dit moment de enige flitskrediet verstrekker in ons land. Het bedrijf opereert vanuit Spanje omdat ze volgens Los niet aan de Nederlandse wetgeving kunnen voldoen. Los komt via de stichtingen waar hij werkt tientallen jongeren tegen die in de problemen komen door Saldodipje.nl. De Volkskrant meldt dat het moederbedrijf van Saldodipje.nl in drie jaar tijd 54 miljoen euro heeft omgezet.

Kwetsbare groepen

Het probleem van het bedrijf is volgens Los dat ze zich richten op kwetsbare groepen, mensen die geen leningen kunnen krijgen bij hun eigen bank. Ook zit er volgens Los nog een addertje onder het gras. "Je kan heel snel die lening krijgen, maar na vijf dagen moet je een garantsteller regelen." Als dat niet lukt, word je door het bedrijf bedoet. De maximale lening die je bij Saldodipje.nl aan kan gaan is 1800 euro. "Heb je geen garantsteller, dan komt daar 828 euro boete bij", aldus Los. Wordt die boete niet betaald, dan kloppen de incassobureau's aan.

Zoals ook bij Demi, die uiteindelijk drie incassobureau's achter haar aan kreeg. "Het voelde als een nachtmerrie. Hoe ga ik hieruit komen? Dat Saldodipje.nl dit soort kredieten verstrekt aan kwetsbare mensen, is volgens Demi een kwalijke zaak. "Ik vind het heel giftig, ik denk dat ze het expres doen. Ze weten dat ze niet de boete kunnen betalen, dus de kosten lopen alleen maar op."

Grenzen van de wet

Hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg, Reinout Wibier, kent de praktijken van Saldodipje.nl. In Nederland zijn kredietverstrekkers gebonden aan allerlei wetten en regels om consumenten te beschermen. Waarom kan een bedrijf als Saldodipje.nl dan ongestraft deze kredieten aanbieden? "De AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft op allerlei manier geprobeerd dit soort aanbieders aan te pakken."

Maar ook de AFM is gebonden aan allerlei regels. "Ze kunnen niet zomaar een verbod opleggen of een waarschuwing laten uitgaan voor dit soort flitskrediet aanbieders. Dit soort bedrijven zoeken de grenzen van de wet op, vandaar dat het vanuit Spanje opereert.

In Nederland zijn dit soort praktijken verboden, maar we hebben te maken met Europese regels, legt Wieber uit. "Een belangrijk Europees uitgangspunt is dat je vrij je diensten kunt aanbieden. Dat is ook het probleem waar de AFM tegenaan loopt.

Rechtszaak

"Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit naar Nederlands recht allemaal kan", zegt Wibier. "Het zou mooi zijn als er een zaak voor een Nederlandse civiele rechter gebracht wordt. Is dit misbruik maken van mensen die in een kwetsbare positie zitten? Zit het niet tegen oplichting aan? Heb je geen zorgplicht als bedrijf?"

Volgens schuldrustcoach Los komt zo'n zaak eraan. "Stichting Xwiljoenen helpt gedupeerden van Saldodipje.nl. Er komt een rechtszaak, 29 november in Dordrecht, en daar procederen ze tegen Saldodipje.nl."

Saldodipje.nl is via e-mail benaderd om vragen te beantwoorden, hierop is geen reactie gekomen.

* Demi is een gefingeerde naam

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie