Wat als Poetin de hele EU van gas afsluit? 'Dan komt Groningen weer in beeld'
- Nieuws
- Wat als Poetin de hele EU van gas afsluit? 'Dan komt Groningen weer in beeld'
De keuze van Poetin om Polen en Bulgarije van het gas af te sluiten is hard aangekomen in de gaswereld. Dat zegt expert Jilles van den Beukel in Geld of je Leven. Stel dat Poetin verder gaat? Wat dan? "Dan komt Groningen waarschijnlijk weer op tafel", denkt hij, maar alleen bij hele hoge uitzondering.
Jilles van den Beukel en Stefan Groot in Geld of je Leven
Video niet beschikbaar
Het Nederlandse kabinet maakte vorige week bekend voor het eind van het jaar te willen stoppen met Russisch gas, maar sommige experts noemen dit onrealistisch. Van den Beukel vindt het moeilijk te zeggen, maar hij ziet wel dat het kabinet het scenario serieus neemt. "De gasvoorraden worden goed gevuld en er komt een nieuwe, drijvende LNG-terminal in de Eemshaven", zegt hij. Ook de terminal in Rotterdam wordt uitgebreid.
Gas boren in Groningen zou heel misschien weer een mogelijkheid kunnen zijn, maar Van den Beukel heeft veel kanttekeningen: "De regering heeft er helemaal geen zin in om dat hoofdpijndossier weer te openen. De NAM en aandeelhouders hebben er ook geen zin in. Het is voor hen een groot financieel risico", aldus de specialist.
Het stopzetten van het gas naar Polen en Bulgarije is zo ingrijpend omdat er gewoon een contract is getekend, zegt Van den Beukel. Poetin verbreekt dit contract nu, iets dat ongekend is in de gaswereld.
Van den Beukel, die verbonden is aan het Haagse Centrum voor Strategische Studies, vindt het overigens niet waarschijnlijk dat Poetin meer landen af zal sluiten. "Dan gooit hij zijn eigen glazen in. Dan ziet niemand hem meer als een betrouwbare leverancier van gas", zegt hij.
Betalen met roebels
De officiƫle uitleg van Rusland is dat Polen en Bulgarije weigeren in roebels te betalen. Wat daar precies achter zit, is niet duidelijk, zegt econoom Stefan Groot van RaboResearch. "Er kunnen meerdere zaken een rol spelen. Landen onder druk zetten, verdeeldheid zaaien, of gewoon interne PR. Hij kan hiermee goed scoren in Rusland door te zeggen: we dwingen ze in onze valuta te betalen, anders sluiten we het gas af", aldus Groot.
Verder kan het een soort 'steen in de vijver'-tactiek zijn, omdat de gasprijs stijgt. "De gasprijs is met 15% gestegen toen bleek dat Polen en Bulgarije zonder gas kwamen te zijn. Wie spint daar garen bij? Rusland zelf", vertelt de econoom.
Dat laatste geldt echter vooral op de korte termijn. Op de lange termijn is het niet slim, denkt Van den Beukel.
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!