Economie
EO

Wat is beter: kopen of huren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is beter: kopen of huren?

De huizenprijzen zijn weer flink gestegen. In juni bleek het gemiddelde huis tien procent duurder dan in juni vorig jaar. Starters krabben zich achter de oren en vragen zich af: kunnen we beter kopen of huren? Nic Vrieselaar van RaboResearch gaf in Geld of je leven het antwoord.

De huizenprijzen stijgen opnieuw, de sterkste stijging in twee jaar

Video niet beschikbaar

Het antwoord op de vraag is niet zo eenduidig, zegt Vrieselaar. "Uiteindelijk is het heel persoonlijk. Als jij op drie hoog achter woont met twee kinderen, is elk jaar wachten op een grotere woning een jaar te veel. Maar als je niet zeker bent van je relatie, dan moet je juist niet een huis kopen. Dan moet je eerst kijken of je partner wel leuk genoeg is om zo’n grote verbinding mee aan te gaan", zegt hij.

Financieel gezien is het op lange termijn vaak wel voordeliger om een huis te kopen, zegt Vrieselaar, maar dat is ook best moeilijk te voorspellen. Nu gaan de huizenprijzen sterk omhoog, maar misschien dalen ze wel weer. "Je moet je afvragen of het persoonlijk bij je past om een huis te kopen, niet of het financieel verstandig is. Want dat kun je achteraf pas zeggen", vindt hij.

Bouwen bouwen bouwen

Het gemiddelde verkochte koophuis kost op dit moment 441.000 euro. Als je dat zonder spaargeld of overwaarde wil betalen, moet een gezin ongeveer 90 á 95.000 euro per jaar verdienen, vertelt Vrieselaar. "Om een idee te geven: ongeveer 65% tot 70% van de Nederlandse huishoudens verdient minder dan dat. Het grootste deel van de huiseigenaren zou op dit moment op basis van hun inkomen geen huis kunnen kopen."

De prijzen iets minder laten stijgen, kan door huizen te bouwen, zegt Vrieselaar, maar er zijn ook wel andere dingen die de regering kan doen. Maatregelen uit het verleden hebben nog steeds een opstuwend effect. Hij noemt ruimere leennormen en hypotheekrenteaftrek als voorbeelden. Dat laatste zal het kabinet waarschijnlijk niet beperken, want daar zijn de regerende partijen geen voorstander van.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie