Economie
NOS

De toekomst van betalen: 'Er wordt nagedacht over een digitale euro'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De toekomst van betalen: 'Er wordt nagedacht over een digitale euro'

De Nederlandsche Bank (DNB) praat vandaag tijdens een publiekscollege over de toekomst van betalen. Is het tijd voor een digitale euro, nu we steeds minder met contant geld betalen? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken bij DNB.

Video niet beschikbaar

"De digitale euro is vergelijkbaar met een bankbiljet, maar dan in een digitaal jasje", legt Sleijpen uit. "Centrale banken geven bankbiljetten uit, dat noemen we publiek geld, geld dat echt is uitgegeven door de overheid. Vroeger kon je met je bankbiljet naar De Nederlandsche Bank toe om in te wisselen voor goud, dat is niet meer."

"Crypto's zijn weer andere beestjes. Dat vinden wij geen geld. De waarde is heel volatiel, het gaat alle kanten op. Crypto wordt ook niet echt breed geaccepteerd als betaalmiddel", stelt Sleijpen.

Monetair anker

"Centrale banken in Europa vinden het belangrijk dat het publiek toegang heeft tot geld dat uitgegeven is door de overheid. Als een soort monetair anker. Zoals nu die bankbiljetten. En dat is prima, maar we zien dat bankbiljetten steeds minder gebruikt worden. Nederland loopt wat dat betreft voorop", weet Sleijpen.

"Daarom wordt nu nagedacht over een digitale vorm van centrale bankgeld. Hoe dat eruit komt te zien, weten we allemaal nog niet", zegt Sleijpen. "Eind van dit jaar gaat de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank besluiten of we doorgaan naar de volgende fase. Dan worden er prototypes gebouwd en wordt ermee getest."

Digitale euro naast biljetten

"Een land dat nog verder gedigitaliseerd is als het gaat om betalingsverkeer is Zweden. Toen Rusland Oekraïne binnenviel nam de opname van bankbiljetten in Zweden toe. In dat soort situaties zie je dat men liever bankbiljetten heeft, vanwege de link naar de overheid", aldus Sleijpen. "We gaan de bankbiljetten ook niet in de ban doen. De digitale euro wordt naast bankbiljetten geïntroduceerd."

oog dnb

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie