Economie
KRO-NCRV

Waarom je beter in Boston dan Silicon Valley kunt zitten

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je beter in Boston dan Silicon Valley kunt zitten

Hij is één van de succesvolste IT-ondernemers van het moment: Derek Roos van softwarebedrijf Mendix. Zeven jaar geleden maakte hij met zijn bedrijf én gezin vanuit Rotterdam de oversteek naar Boston. Roos koos Boston over Silicon Valley: "Het is lekker dicht bij Rotterdam."

Video niet beschikbaar

In Boston start vandaag een handelsmissie met onder andere premier Rutte en Hans de Boer van VNO-NCW. In 2005 begon Roos met twee compagnons op een zolderkamertje in Rotterdam met een idee voor zogenoemde 'lowcode'. Dat zijn bouwstenen met informatie waarmee op een simpele manier applicaties in elkaar gezet kunnen worden.

Tijdsverschil

"Boston is na Silicon Valley de grootste hub als het gaat om start-ups en technologie", aldus de IT-ondernemer. Daarom is Boston volgens hem voor Nederlandse en Europese bedrijven een goede keuze.

Daarnaast is de afstand tussen Boston en Europa een stuk kleiner. "In bijvoorbeeld San Francisco heb je drie uur meer tijdsverschil." Daarom vestigen veel Europeanen zich aan de oostkust. Er is inmiddels een groot Nederlands netwerk in de stad.

Eerste stappen

De eerste stappen van Mendix op de Amerikaanse markt kan Roos zich nog goed herinneren. "Je denkt als Europeaan en Nederlander Amerika wel te begrijpen. Toch zijn er een aantal nuances die je past merkt als je er zit."

Zo moet je volgens Roos specifiek zijn. "Het land is zo groot, er is zoveel meer concurrentie. Niet alleen directe concurrentie, maar ook concurrentie op aandacht."

Goede reputatie

Nederland heeft een goede reputatie in Amerika, aldus Roos. "We zijn heel open en internationaal en dat past goed bij de Amerikaanse mentaliteit." Hij denkt dat de handelsmissie goed is voor Nederland. "Hoe vaker we op de kaart gezet worden, hoe beter."

Quote

We hadden in Nederland een paar hele mooie klanten, maar die kende niemand in Amerika

Derek Roos

Toch was de overstap niet altijd makkelijk. "We hadden in Nederland een paar hele mooie klanten, maar die kende niemand in Amerika. We hebben wel twee jaar nodig gehad om ons te bewijzen." Een schot in de roos blijkt nu veertien jaar later. Vorig jaar kocht het Duitse Siemens het bedrijf voor meer dan 600 miljoen.

Derek Roos over zijn handelsmissie in Boston

Ster advertentie
Ster advertentie