Economie

Waar begin je als je je huis wilt verduurzamen? 'Eerst isoleren, dan pas zonnepanelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar begin je als je je huis wilt verduurzamen? 'Eerst isoleren, dan pas zonnepanelen'

Het verduurzamen van je huis levert steeds meer op. Maar eenvoudig is het niet altijd om je energielabel op te krikken. Waar begin je? Isoleren, zeggen twee experts in Geld of je leven (EO). "Zorg dat de energie die je woning inkomt, er zo lang mogelijk in blijft." Dit levert meer op dan zonnepanelen.

Zó belangrijk is het energielabel van jouw huis

Welk energielabel een huis heeft, daar zit landelijk nog best veel verschil tussen, blijkt deze week uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Zo heeft een huis in de Groningse gemeente Westerwolde gemiddeld energielabel D en een huis in Almere gemiddeld energielabel A.

Isoleren

Als je dat label wilt opkrikken, is isoleren de allereerste stap. Dat zegt Mike Geytenbeek, directeur van verduurzamingsbedrijf Enoma ('Energie op maat'). “Zorg dat de energie die je woning inkomt, er zo lang mogelijk in blijft.”

Lisanne Havinga, die onderzoek doet aan de TU Eindhoven naar de duurzaamheid van gebouwen, is het hiermee eens. Ze adviseert mensen om op zoek te gaan naar kiertjes. “Als het een keer waait buiten en het is koud, ga dan vooral even op kierenjacht. Bijvoorbeeld met een kaarsje, wierook of plumeau, dit vangt wind op. Dan kun je meteen zorgen dat die kieren dicht gaan.”

Pas als je huis voldoende geïsoleerd is, kun je zelf stroom gaan opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Steeds meer subsidies beschikbaar

Wat je ook doet, het kost flink veel geld. Toch is verduurzamen volgens Havinga niet alleen iets voor de elite: “Er komen steeds meer subsidies beschikbaar vanuit gemeentes, vooral voor woningeigenaren die lagere inkomens hebben, lagere WOZ-waarden en slechte energielabels.” Ook zijn de terugverdientijden tegenwoordig best goed, zegt ze.

Bij het oplossen kun je ook hulp inschakelen. Zo wijst Havinga op het platform verbeterjehuis.nl, dat uitgaat van de landelijke overheid en Milieu Centraal. “Daar kun je veel informatie vinden over maatregelen en krijg je inzicht wat er mogelijk is voor je eigen huis. Ook hebben de meeste gemeenten een energieloket. In veel gemeenten komt er gratis iemand langs om advies te geven.”

Wel is het zo dat in de ene gemeente beter advies wordt gegeven, dan de andere, aldus Havinga. Daarin ziet ze kansen, net als een gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld isolatie: “Als een aannemer één muurtje moet komen isoleren, is dat veel duurder dan wanneer hij er in één keer 50 kan doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie