Binnenland
MAX

'Huis met goed energielabel levert 10% meer op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huis met goed energielabel levert 10% meer op'

Een energiezuinig huis kan tegenwoordig flink wat geld opleveren als je er nog woont, maar het kan ook geld opleveren bij de verkoop. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is te gast in Villa VdB om uit te leggen hoe dit zit en vragen van luisteraars te beantwoorden.

Video niet beschikbaar

"Het laagste energielabel is, G en het hoogste is A. Bij label G heb je een huis zonder isolatie, meestal een oud huis, zonder spouwmuren, geen dak of vloerisolatie. Dat kan je nog wel opkrikken, het begint met isoleren: je huis een jas aantrekken. De warmte die je produceert met bijvoorbeeld je cv-installatie hou je zo langer vast." Het dak isoleren levert het meeste op, maar is ook een flinke investering. "Hier bestaan gelukkig wel subsidies voor" vertelt André de la Porte.

Een energiezuinig huis met een goed energielabel levert vaak 10% meer op dan een huis met een slecht energielabel. Daarom is het ook een slimme investering voor bij de verkoop van je huis. Wel is het verstandig er goed over na te denken wanneer je speciaal voor de verkoop ingrepen gaat doen. Want hoeveel stop je erin en hoeveel haal je er uit? Hou er ook rekening mee dat de eventuele koper op de ingreep zit te wachten.

Quote

Het vervelende is dat er bij de energielabels niet staat wat je moet doen om een hoger label te krijgen.

Hans André de la Porte

Vragen van luisteraars

De energielabels gaan over de zuinigheid van een huis. Wat zegt bijvoorbeeld het verschil tussen A en B? dat?

"Het gaat om de energieprestatie van het huis. Hoe zuinig kan het huis zijn. Een huis met een slecht energielabel heeft ook een hoge energierekening. Het vervelende is dat er bij de energielabels niet staat wat je moet doen om een hoger label te krijgen. Het geeft geen handelingsperspectief. Als je een huis koopt met label D wil je weten wat er nog verbeterd kan worden. Maar daar heb je tegenwoordig nog een aannemer voor nodig."

Mijn huis is identiek aan die van mijn buurman, ook hetzelfde geïsoleerd en onderhouden. Het enige verschil is de expert die wij naar onze huizen hebben laten kijken. Zijn label is nu hoger dan dat van mij. Hoe kan het dat deze experts anders oordelen?

Dat komt vaker voor, vooral bij grensgevallen. Je kan het vergelijken met een taxateur, wanneer je drie taxateurs vraagt om naar een huis te kijken krijg je waarschijnlijk drie verschillende bedragen. Alle experts gebruiken dezelfde checklist maar het gaat toch om de beoordeling van de labelexpert.

Tot 1 januari 2021 kon je zo’n energielabel zelf via een website aanvragen, nu moet er een dure expert langskomen. Kan ik bij de zoektocht van mijn huis de labels van voor 2021 wel vertrouwen?

Toen deze Europese verplichting kwam kon ieder land dit op een eigen manier invullen. Aan het begin was het mogelijk om je eigen huis via een website een label te geven, nu moet dit inderdaad door een professional gebeuren.

Ook wanneer iemand zelf de checklist voor een energielabel heeft ingevuld is dit een goede indicatie. Je zou kunnen sjoemelen, maar dat valt onmiddellijk op. Makelaars letten hier ook op. Overigens is het ook strafbaar om bewust verkeerde informatie aan de koper te verstrekken.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie