Economie
EO

Gasgrootverbruiker: 'Paar duizend kuub gas besparen kost te veel geld en menskracht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasgrootverbruiker: 'Paar duizend kuub gas besparen kost te veel geld en menskracht'

De zware industrie vroeg deze week steun om de hoge energieprijzen te compenseren. Tegelijk werd donderdag bekend dat veel grote industriebedrijven jarenlang te weinig hebben gedaan om energie te besparen. Is energiesteun dan echt noodzakelijk en hoe zorgen we ervoor dat bedrijven wel bereid zijn om dit te doen? In Geld of je Leven was onder meer de grote kunstmestfabrikant Yara Sluiskil te gast. "We zetten liever in op het grote verbruik, dan om met alle mensen en middelen er dubbel glas in te zetten."

Video niet beschikbaar

"We doen er alles aan om gas te besparen", zegt Gijsbert Gunter, bestuurslid van kunstmestfabrikant Yara Sluiskil in Dit is de Dag. Het bedrijf is één van de grootverbruikers in Nederland. Per jaar verbruikt Yara Sluiskil zo’n twee miljard kuub gas, wat ongeveer gelijk staat aan 1,3 miljoen huishoudens. "Gas is onze grondstof. Elke kuub die we daar besparen, zorgt ervoor dat wij rendabeler worden."

Dat wil niet zeggen dat heel de fabriek, tot aan de panden en buizen aan toe, tot op de millimeter geïsoleerd is. "Dan praat je over misschien enkele duizenden kubieke meters aardgas, afgezet tot de twee miljard kuub die wij verbruiken. Dan zetten wij liever in op die twee miljard, in plaats van dat je al je mensen en middelen in gaat zetten om dat dubbel glas erin te zetten. Dat soort zaken vragen relatief veel menskracht en geld, terwijl de CO2-besparing nihil is."

Dwang

In dagblad Trouw stond donderdag dat het bedrijfsleven nog te weinig doet om energie te besparen. Daarom wil het kabinet per 1 januari een aantal bedrijven in de grote industrie, waaronder Yara Sluiskil dwingen tot energiebesparing.

Een goed idee, vindt Derk Loorbach, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. "Het blijkt dat de handhaving enorm tekortschiet en dat bedrijven het blijkbaar ook uit zichzelf moeilijk vinden om zelfs wat economisch rendabel is door te voeren. Dus er moet een stok achter de deur komen."

Daarbij pleit hij voor een fundamentele herbezinning op de industrie: "Er wordt altijd gezegd: we hebben het allemaal nodig, maar dat is maar helemaal de vraag."

Steun industriesector

Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN Amro, vindt dat Europa goed naar mogelijke steun voor de industriesector zou moeten kijken. "De industriële productie in Europa staat zwaar onder druk. Dat komt doordat de energiecrisis met name een Europees probleem is."

De zware industrie loopt het risico kapot geconcurreerd te worden, zegt hij. "Op dit moment is het speelveld zeer ongelijk en dreigen we ook voor staal en andere producten afhankelijk te worden."

Vergroening

Yara Sluiskil raadt Europa af om in deze situatie kunstmest te importeren uit Rusland. "Dat maakt Europa nog afhankelijker van het buitenland", zegt Gunter. Ook vraagt het bedrijf om steun voor vergroeningsprojecten. "Uiteindelijk willen we naar groene waterstof. Dat betekent voldoende elektronen en een netwerk om onder andere waterstof te kunnen vervoeren."

Eerder vertelde de topman van Tata Steel in Geld of je Leven dat het bedrijf deze vergroening niet zelf kan betalen en daar ook steun voor nodig heeft. “Zelf hebben wij voor vergroening hebben we geen geld van de staat nodig”, zegt Gunter. “Wat wij wel nodig hebben is infrastructuur. En daar ligt een taak voor de overheid om daar in te investeren, zoals destijds met het gas gedaan is. Men noemt dat subsidies, wij noemen dat voorinvesteringen waaruit de overheid uiteindelijk later het geld weer terughaalt doordat er gebruik van wordt gemaakt. Net zoals met wegenbelasting of waterschapsbelasting.”

Ster advertentie
Ster advertentie