Economie
KRO-NCRV

Kloof arm en rijk: 'Nederland geeft met de ene hand en neemt met de andere'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kloof arm en rijk: 'Nederland geeft met de ene hand en neemt met de andere'

De ongelijkheid tussen arm en rijk wereldwijd blijft groeien. Dat stelt Oxfam Novib in haar jaarlijkse rapport over vermogensongelijkheid. Volgens Kirsten van den Hul (PvdA) speelt Nederland een kwalijke rol door deze kloof te faciliteren. "Elke procent dat Nederland belastingontwijking faciliteert is er een te veel."

Video niet beschikbaar

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit inmiddels twee keer zoveel vermogen als dat van 6,9 miljard andere aardbewoners. Nederland speelt daar als 'belastingparadijs' een 'zeer kwalijke rol' in, zegt Oxfam Novib. Van den Hul: "Nederland is een grote speler op het gebied van belastingontwijking. 10 procent van de belastingontwijking wereldwijd loopt via ons land."

Volgens Tweede Kamerlid Van den Hul staat Nederland voorop als het gaat om ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel en dat werkt alleen als we bedrijven aan de afspraken houden op het gebied van belastingen en milieu. "Nederland geeft met de ene hand en neemt met de andere."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Nederland doet al heel veel'

Belastingdeskundige Arjo van den Eijsden vindt dat we ook oog moeten hebben voor de alle maatregelen die het kabinet al heeft genomen om belastingontwijking aan te pakken bij multinationals en vermogende particulieren. Hij wijst op twee Europese richtlijnen waarbij allerlei vormen van belastingontwijking zijn aangepakt. Ook twijfelachtige constructies met Amerika en de renteaftrek zijn beperkter mogelijk.

Volgens Van den Eisden is het een politieke keuze hoeveel belasting Nederland heft aan grote multinationals. "We zitten nu met een tarief dat vergelijkbaar is met de ons omringende landen. Gooien we het belastingtarief omhoog, dan heeft dit effect op onze concurrentiepositie en dus onze binnenlandse economie."

Europese oplossing

In Nederland kunnen we dit probleem niet alleen oplossen, zegt econoom Willem Vermeend. "We kunnen dit alleen oplossen door een Europese winstbelasting te maken." Als Nederland alleen lukt dit niet, en wereldwijd doen grote spelers als de VS, Rusland en China niet mee.

Volgens Vermeend is Nederland financieel-economisch geen grote speler, maar groot genoeg om in Europa initiatieven te nemen op dit gebied.

Stand.nl: Nederland speelt een kwalijke rol bij de wereldwijde groei van de kloof tussen arm en rijk




Ster advertentie
Ster advertentie