Kleding of schoenen terugsturen? Grote kans dat het wordt vernietigd
- Nieuws
- Kleding of schoenen terugsturen? Grote kans dat het wordt vernietigd
Iedereen die wel eens online kleding bestelt, zal het wel herkennen: het is toch niet zo mooi als je dacht, of het past niet, waardoor je het dan maar terugstuurt. Je denkt dat het gewoon bij een andere besteller belandt, maar dat is vaak niet zo. "Een groot gedeelte wacht vernietiging", zegt onderzoeker Tom Duhoux in Geld of je leven.
Veel geretourneerde kleding wordt verbrand - waarom is dat? (12 maart 2024) - Geld of je leven
In Nederland wordt ongeveer 25 procent van de bestelde kleding geretourneerd. Bij schoenen is dat 30 procent, vertelt Duhoux, die verbonden is aan het Vlaamse bureau VITO. Een groot deel hiervan komt in de verbrandingsoven terecht, of wordt gerecycled in bijvoorbeeld stoelvulling voor autostoelen ('downcycling', aldus Duhoux).
Waarom produceren bedrijven niet gewoon minder? Simpel, zegt Duhoux, het is lonend om een deel weg te mieteren: "Het economisch model is zo gebouwd dat het lonend is om in hele grote oplages te produceren, omdat het in lagelonenlanden gebeurt. Door schaalvoordelen kun je beter heel veel produceren en het risico op het niet kunnen verkopen van een gedeelte, weegt niet op tegen het missen van een verkoop."
Consumenten verwachten het
Sinds de coronalockdowns wordt er veel meer online gekocht. Doordat grote bedrijven gratis retourneren aanbieden, zijn consumenten eraan gewend geraakt, vertelt Dehoux. "Zij verwachten dat ze meerdere maten kunnen laten komen en kunnen passen en het vervolgens weer terug kunnen sturen", vertelt hij, net als bij een 'ouderwetse' kledingwinkel kon. Waar bij die kledingwinkel de kleding echter weer gewoon in de winkel kwam te liggen, is dat online dus vaak niet zo.
Wat het bedrijven kost, is niet eens duidelijk, zegt Duhoux. "Het kost bedrijven geld, maar bijzonder weinig bedrijven hebben hier zicht op. Onze inschattingen gaan uit van 10 tot 15 euro voor het afhandelen van één retour, maar als je dat tegen een bedrijf zegt, verschieten ze daarvan…"
Waarom er nog altijd kleding verbrand wordt
Video niet beschikbaar
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.