Economie
KRO-NCRV

'Zorg heeft een prijs en daar moeten we allemaal onze bijdrage aan leveren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg heeft een prijs en daar moeten we allemaal onze bijdrage aan leveren'

"De achterdeur staat wagenwijd open. En als wij die achterdeur met fatsoenlijke salarissen niet dichtgooien, dan gaan nog meer zorgmedewerkers hun heil elders zoeken", zegt FNV-onderhandelaar Elise Merlijn bij Spraakmakers, over de eis van 12,5 procent loonstijging voor zorgmedewerkers.

Video niet beschikbaar

De premie bij zorgverzekeraar DSW gaat volgend jaar met 9,75 euro per maand omhoog. Dat is de grootste premiestijging die DSW ooit doorvoerde. Verwachting is dat andere zorgverzekeraars zullen volgen met forse stijgingen. "Voor 90 procent is de toename van de premie straks te verklaren door het feit dat de mensen in de zorg meer gaan verdienen", aldus Wouter Bos, de nieuwe topman van zorgverzekeraar Menzis.

In Stand.nl de stelling: 'De forse toename van de zorgpremie is terecht'

"Op het moment dat nu wordt verondersteld dat de zorgpremie omhooggaat omdat de salarissen zo gaan stijgen, zitten wij vol verwachting aan de CAO-tafel te kijken naar hoe de werkgevers die salarissen substantieel omhoog gaan brengen." Dat zegt Elise Merlijn, onderhandelaar van de FNV. Ze zet zich in voor een loonstijging van 12,5 procent, voor zo’n 200.000 ziekenhuismedewerkers.

'De achterdeur staat wagenwijd open'

Die salariseis ligt volgens Merlijn in lijn met het inflatieniveau. Toch zegt ze weinig bereidheid te zien bij de zorgwerkgevers om forse salarisverhogingen toe te kennen. "Wij vragen niet meer en niet minder dan het behoud van de koopkracht."

De FNV-onderhandelaar zegt dat veel zorgmedewerkers de sector verlaten omdat de salarissen niet concurrerend zijn en zelfs achterlopen. "De achterdeur staat wagenwijd open. En als wij die achterdeur met fatsoenlijke salarissen niet dichtgooien dat gaan nog meer zorgmedewerkers hun heil elders gaan zoeken. Zorg heeft een prijs en daar moeten we allemaal onze bijdrage aan leveren."

'Tegenbod van 3 tot 5 procent'

"Het is voor ziekenhuizen niet zozeer niet willen als wel de ruimte hebben om die hogere salarissen ook te kunnen betalen", zegt Martin van Eeken, financieel directeur van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Van Eeken spreekt van een marge onderaan de streep van 1 tot 1,5 procent. "Dat is je winst en die is vrij dun. Dus als je kosten daar heel hard in stijgen, dan kunnen wij dat gewoon niet betalen." De ziekenhuisdirecteur geeft aan dat de zorgverzekeraars ziekenhuizen een compensatie geven voor loonstijgingen "waarbij de gemiddelde loonontwikkeling wordt gevolgd, en dat is een paar procent. En zeker geen 12 procent." Van Eeken zegt een tegenbod te kunnen bieden van 3 tot 5 procent loonstijging.

"Dat zullen we dan nog wel eens zien", reageert FNV-onderhandelaar Merlijn. "Wij gaan dat aan de onderhandelingstafel uitvechten."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie