Waarom deze miljonair zijn succesvolle bedrijf weggeeft
- Nieuws
- Waarom deze miljonair zijn succesvolle bedrijf weggeeft
De waarde van zijn bedrijf loopt in de miljoenen. Toch verkoopt oprichter Mark Vletter zijn succesvolle telecommunicatiebedrijf Voys niet, maar geeft hij het weg. Straks gaat het in de vorm van een stichting verder: "Het is absurd dat in een welvarend land als Nederland armoede nog steeds stijgt", zegt hij in Geld of je Leven (EO).
Mark Vletter geeft z'n miljoenenbedrijf weg
Vorig jaar besloot Vletter dat hij niet langer de eigenaar van het miljoenen bedrijf wilde zijn, waar hij twintig jaar keihard voor heeft gewerkt. In plaats van de zaak te verkopen, heeft hij besloten om het succesvolle bedrijf weg te geven via een steward ownership: bij deze constructie staat de missie altijd voorop, in plaats van de winst.
"Ik vind niet dat ik in mijn eentje aanspraak kan maken op het bedrijf", vertelt Vletter. Hij legt uit dat Voys destijds is ontstaan binnen het onafhankelijk onderzoeksinstituut TNO, dat wordt gefinancierd uit publiek geld. "We zijn gebouwd op Nederlandse infrastructuur en hebben het bedrijf met meer dan 250 mensen gebouwd. Ik ben slechts één van die 250 die eraan heeft bijgedragen."
In zijn eentje aanspraak maken op de totale waarde van het bedrijf zou 'absurdistisch' zijn, zegt hij: "We leven in een tijd dat er in Nederland meer multimiljonairs bijkomen en de armoede stijgt. We hebben geen inkomensvraagstuk, maar een verdelingsvraagstuk. Dit is een manier om daar wat aan te doen."
Verkeerde impulsen
Hij wil bewust niet dat aandeelhouders of werknemers het bedrijf in handen krijgen. "Als economische en bestuurlijke belangen zich verenigen, zie je dat dit eigenlijk altijd leidt tot een verkeerde impuls."
Een goed voorbeeld daarvan is de bonus, zegt hij: "Bonussen werken heel slecht voor organisaties en zorgen onwijs voor kortetermijnbeslissingen. Ik wil dat de mensen die het bedrijf besturen, dat doen voor het bedrijf en dat het rendement wat daar vanaf komt, geherinvesteerd wordt in de onderneming of naar andere maatschappelijke doelen gaat."
Vergoeding bij terugtreden
Wel krijgt hij een vergoeding bij het terugtreden: "Ik ben hierna financieel onafhankelijk als ik uit het bedrijf stap, dus ik kan daarna andere dingen gaan doen. Ik heb gekeken naar wat ik nodig heb om mijn huidige levensstandaard een beetje voort te kunnen zetten. Ook heb ik besloten om het geld wat daar op dit moment voor betaald wordt, uiteindelijk niet naar mijn kinderen zal gaan, maar terug zal vallen naar de stichting die het daarmee weer kan herinvesteren in de maatschappij."
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.