Jort Kelder over miljonairstaks van de SP: '5 procent is écht heel veel'
- Nieuws
- Jort Kelder over miljonairstaks van de SP: '5 procent is écht heel veel'
De SP kwam afgelopen woensdag met een nieuw voorstel voor een miljonairstaks: iedereen met meer dan 5 miljoen, moet vijf procent belasting betalen over het surplus. Klinkt redelijk, maar volgens Jort Kelder is het veel: "Dan worden mensen elk jaar armer", zegt hij in Dit is de dag.
Moet er een miljonairstaks komen? (1 mei 2024) - Dit is de Dag
Kelder stelt dat miljonairs bij dit belastingtarief elk jaar meer dan 10 procent rendement zouden moeten maken. "Je hebt vier procent inflatie, je laat je vermogen beheren voor twee procent en dan heb je dan nog vijf procent belasting. Dan moet je dus elf procent rendement maken om op nul te komen. Dat is niet reëel", vindt hij.
SP-leider Dijk, die ook in de uitzending te gast was, is ongevoelig voor de argumenten van Kelder. "De vermogensongelijkheid in Nederland is enorm. Alleen in de Verenigde Staten is het hoger van de Westerse landen. Die vijf procent is wél reëel", aldus de SP-leider.
'Mensen gaan naar het buitenland'
Dijk wil 12,5 miljard ophalen met het plan. Onrealistisch, denkt Kelder, omdat rijken met dit soort regels naar het buitenland verhuizen. Hij is het op zich eens met Dijk dat veel superrijken te weinig belasting betalen. Dit komt echter omdat ze weg zíj́n, zegt hij. "Het zijn altijd mensen met internationale vertakkingen die kunnen kiezen waar ze wonen. In andere landen betalen ze gewoon minder belasting."
De voormalige hoofdredacteur van Quote gokt dat van de Quote 500 – het lijstje met de rijkste mensen van Nederland – ongeveer een derde tot de helft al naar het buitenland is verhuisd. Volgens hem perst de SP deze mensen uit, waardoor ze 'alle kanten op rennen'.
Dijk heeft er geen boodschap aan: als mensen naar het buitenland willen, moeten ze dat maar doen. "Allereerst zou ik zeggen: ga maar lekker. Ten tweede willen we een exittaks. Als je naar buitenland verhuist, blijf je gewoon belasting betalen over het vermogen wat je in Nederland hebt opgebouwd. Je stuurt gewoon een blauwe envelop", zegt hij.
Plan bijgesteld
De SP kwam overigens een tijdje geleden al met een belasting van 1 procent over iedereen die meer dan een miljoen kreeg. Dit is echter nu van tafel: “Mensen zeiden: poh, die 1 procent is wel érg weinig”, aldus Dijk. “En aan de andere kant kregen we mensen die een eigen zaak hadden met daarin hun pensioen, of mensen die een eigen huis hebben met flinke waardevermeerdering." Na deze kritiek paste hij het aan tot het nieuwe plan.
Hier is Kelder blij mee. "Ik dacht dat het ook over die kleine miljonairtjes zou gaan", aldus de markante presentator. Twee derde van de miljonairs zit onder de twee miljoen, zegt hij.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.