Economie
EO

195 miljard nodig voor investering elektriciteitsnet: 'Stroomrekening wordt flink duurder'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 195 miljard nodig voor investering elektriciteitsnet: 'Stroomrekening wordt flink duurder'

Het is te verwachten dat de komende jaren de elektriciteitsrekening een flink stuk hoger wordt. Het stroomnet is niet op orde en daar moet flink veel geld in moeten worden geïnvesteerd. Een commissie die het onderzocht berekende dat dat zo'n 195 miljard euro is. "We zijn veel meer energie gaan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en dat moet allemaal het net op", vertelt commissievoorzitter Ernst van Koesveld in Geld of je Leven.

Video niet beschikbaar

De 195 miljard kan hoger of lager uitvallen - er zit een marge op - maar dat er geld nodig is, is wel duidelijk. "We zijn veel meer energie gaan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en dat moet allemaal het net op. Daarnaast zijn we veel meer stroom gaan gebruiken dus het is gewoon druk op het net. Eigenlijk té druk, dus het moet uitgebreid worden", aldus Van Koesveld.

De investering moet de komende vijftien jaar worden gedaan en komt neer op zo'n 10.000 euro per Nederlander. Als je die over de vijftien jaar uitsmeert, heb je het over bijna 700 euro per jaar. Op dit moment betaalt iedereen met een stroomabonnement al meer dan voor hun stroom zelf: zo’n 400 euro per jaar voor het stroomnet. Dit zou dan 1.100 worden.

Rijken betalen meer

In het rapport van Van Koesveld staat dat ook dat mensen die meer stroom gebruiken – bijvoorbeeld omdat ze zonnepanelen hebben of een elektrische auto – relatief meer moeten betalen. "Dat is wel zo eerlijk", vindt hij.

Mensen met zonnepanelen en/of een elektrische auto zijn vaak mensen met een wat hoger inkomen. Zij kunnen dus makkelijker hoge netkosten betalen dan mensen met een lager inkomen, zegt Van Koesveld. In zijn rapport staan meer voorstellen om te zorgen dat lage inkomens worden ontzien. "Je kunt denken aan het verlagen van de energiebelasting voor lage inkomens of een energiefonds", zegt hij.

Mensen zullen ook geld kunnen besparen door hun leven aan te passen, denkt Van Koesveld. Tussen 4 en 7 – aan het eind van een werkdag – kan de stroom duurder worden, zodat mensen hun afwasmachine in de ochtend aanzetten of hun auto op een ander moment opladen.

Vrijdag komt het kabinet met een reactie op het rapport van Van Koesveld.

Ster advertentie
Ster advertentie