Economie

De economie kapot door COVID? Dat valt mee, zeggen economen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De economie kapot door COVID? Dat valt mee, zeggen economen

[EO] Het gaat minder slecht met de economie dan aanvankelijk werd verwacht. Dat zegt econoom Mathijs Bouman in Europa Draait Door. "Het is een beetje paradoxaal: we zitten in de diepste recessie ooit in vredestijd, maar verder kun je vooral zeggen dat het meevalt", zegt hij. "Economen dachten dat het veel erger zou zijn."

Bouman was te gast in Europa Draait Door, waar hij naast de invloed van COVID op de economie ook sprak over de ECB en de invloed van de Brexit op Nederland.

#50 - Onze economie kapot na COVID? Valt reuze mee, zegt econoom Mathijs Bouman (S02) - Europa draait door

Na de eerste lockdown herstelde de economie zich aardig, vertelt Bouman. "Dit hadden economen echt onderschat." Ook de invloed van de tweede golf viel mee vergeleken met de eerste golf. Dit kwam mede omdat tijdens de eerste golf de grenzen dicht waren, "hierdoor kwam veel meer stil te liggen". In de tweede golf was er meer internationaal verkeer mogelijk. Ook de economie van China, die vooral in het voorjaar van 2020 langzamer draaide, is een belangrijke reden.

Natuurlijk hebben veel ondernemers problemen, maar uiteindelijk vormen horeca, musea en detailhandel maar een klein deel van de economie, zegt Bouman. "Vier, vijf, zes procent." Andere sectoren houden redelijk stand. Voor ondernemers uit die sectoren is dit natuurlijk geen troost, benadrukt de econoom: "Ze hebben het ongelofelijk zwaar."

Brexit

In de podcast gaat Bouman ook in op twee maanden Brexit. Hiervan zijn nog niet heel veel effecten te zien, maar dat moet nog komen, denkt hij. "De structurele handelsstromen gaan veranderen, maar dat duurt even. Groot-Brittannië wordt een land waar je liever geen handel mee drijft, omdat het lastig is. Dat gaat structureel de samenwerking tussen het VK en de Europese Unie veranderen."

Bouman is niet optimistisch over de Brexit. "Er is niets gebeurd wat positief is", zegt hij. "In de oude situatie had je meer vrijheid om dingen te doen tegen lagere kosten. In de nieuwe situatie mogen sommige dingen niet, tegen hogere kosten. Het is een slechtere set van mogelijkheden", vindt hij.

Podcast

In de podcast wordt ook gesproken door AstraZeneca in Europa. Verder gaat het over de invloed van Russische trollen op Amnesty International en over de ingewikkelde Sahel-politiek, waar de Franse president Macron mee bezig is.

Luister naar Europa Draait Door via de site van NPO Radio 1, de app of je favoriete podcastplatform.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie