Betalen met bitcoin: slimme zaak of niet?
- Nieuws
- Betalen met bitcoin: slimme zaak of niet?
El Salvador voert als eerste land ter wereld de bitcoin in als een wettig betaalmiddel. Zo hopen zij hun eigen economie een boost te geven. Wat nou, als Nederland in de voetsporen van El Salvador treedt en de cryptomunt hier óók als wettig betaalmiddel zou worden gebruikt? Econoom Corné van Zeijl vertelt er in De Nieuws BV over.
Video niet beschikbaar
"Ongeveer 40% van de bevolking van El Salvador heeft geen toegang tot een bankrekening", vertelt Van Zeijl. "Maar een cryptomunt kan je gewoon met je telefoon doen. Dat is dus meteen een voordeel voor hen om over te stappen.
Afhankelijk zijn
Digitaal gemak is niet het enige voordeel voor El Salvador om de bitcoin te verwelkomen als wettig betaalmiddel. Volgens Van Zeijl zijn er ook politieke voordelen: "Zij betalen nu vooral met Amerikaanse dollars en El Salvador heeft er een hekel aan om afhankelijk te zijn van Amerika. Het is dus een hele logische stap om uit te wijken naar de bitcoin, want dan heb je geen Amerikaanse invloed." Van Zeijl vermoedt daarom dat het vooral een politiek idee is geweest om de bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.
De beweegredenen zijn duidelijk. Maar: er zitten wat haken en ogen aan het plan. De bitcoin draagt namelijk een zekere instabiliteit met zich mee en dat kan nadelig uitpakken voor El Salvador. Van Zeijl: "Het idee om de bitcoin als betaalmiddel te gebruiken is leuk, maar als het zo sterk fluctueert, is het heel vervelend als je gaat betalen bij de bakker en hoort dat de prijs is verdubbeld omdat de bitcoin is gehalveerd."
Verder speelt ook nog mee dat dan de dollar én de bitcoin in de gaten gehouden moeten worden in El Salvador. "Of het ook daadwerkelijk een succes gaat worden is ook maar de vraag. We weten nog niet of het goed zal uitpakken in El Salvador", aldus Van Zeijl.
Bitcoin in Nederland
Nederland zou het voorbeeld van El Salvador kunnen volgen, maar of het een goed idee is, is een tweede. "Het kan, maar wij hebben wel een groot verschil met El Salvador", legt Van Zeijl uit. "Wij hebben hier een efficiënt systeem om te betalen. Daardoor is de bitcoin als betaalmiddel nog niet aantrekkelijk voor ons." Daarnaast is het ook aanmerkelijk duurder om met de bitcoin te betalen dan met een euro. "De bitcoin wordt overal ter wereld opgeslagen. Het kost dus heel veel energie. Waarom zou je dan overgaan op de bitcoin", zegt Van Zeijl.
Bovendien is het een kwestie van vertrouwen. Op dit moment is er nog weinig vertrouwen in de bitcoin in Nederland vanwege de instabiliteit, vertelt Van Zeijl. Maar, we zijn natuurlijk ook ooit van de gulden op de euro overgestapt. Dus je zou kunnen zeggen, datzelfde kan gebeuren met de overstap op de bitcoin. "Dat klopt, maar het werd simpelweg opgelegd", brengt Van Zeijl daar tegenin. "Er werd gezegd, 'je kan niet meer met de gulden betalen, punt'. Dat kan ook gebeuren met de bitcoin, en dan krijgen we een lang proces om over te gaan. Ik geloof zelf niet dat we het gaan doen."
Vertrouwen
Waar komt de sceptische houding van Van Zeijl vandaan? "Je moet vertrouwen hebben in de bitcoin. Momenteel kan het opeens halveren in waarde", vertelt Van Zeijl. Als je bijvoorbeeld je huiswaarde in bitcoins gaat verkopen en de markt keldert opeens, dan is de waarde van je huis ook opeens omlaag gegaan. "En dan krijg je geen vertrouwen. Met iedere munt is het zo: je moet het kunnen vertrouwen, anders is het alleen maar een stukje papier", vertelt Van Zeijl.
Voor El Salvador zijn verschillende voordelen te noemen om de bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Voor Nederland is dat niet het geval. Van Zeijl: "Voor hen is het zo dat hun eigen geld niet goed functioneert. Bij hen is de eigen munt instabieler dan de cryptomunt. Bij ons is dat andersom: het normale geld is stabieler dan de cryptomunt."