Economie
NOS

De bitcoin is in een nieuwe fase beland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bitcoin is in een nieuwe fase beland

Afgelopen jaar heeft de bitcoin weer een stevige opmars gemaakt. De huidige prijs van zo'n 30.000 euro betekent een waardeverdubbeling sinds begin november; gerekend vanaf maart gaat het om een ruime vervijfvoudiging. Rond de kerstperiode begon de waarde ineens te stijgen. Is er wat veranderd sinds de cryptobubbel van 2017 uiteen spatte?

"Je ziet een andere heel interessante dynamiek spelen en dat is dat vermogende partijen, institutionele beleggers zich in beginnen te kopen in bitcoins. Dan hebben we het over beursgenoteerde bedrijven of andere grote bedrijven zoals levensverzekeraars die bitcoins kopen of andere bitcoin-gerelateerde producten", zegt Bart Mol, maker van een podcast over cryptovaluta Satoshi Radio, in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Verschillende redenen

Toch is dat volgens Mol niet de enige reden: "Er is een technische reden want er is vorig jaar een zogenaamde 'halving' geweest. Dat betekent dat de uitgifte door de helft gaat. Het aanbod vermindert dus en als de vraag gelijk blijft, dan verhoogt dat de prijs per bitcoin. Daarnaast is het ook zo dat PayPal, een van de grootste payment providers, al hun klanten de mogelijkheid gaat bieden om bitcoin te kopen. Op dit moment is het alleen kopen en volgens mij kun je vanaf het eerste halfjaar van dit jaar ook betalen met bitcoin. Het wordt steeds normaler."

Veilige belegging?

Toch gaat de koers snel omhoog en omlaag. Is het dan wel veilig om te beleggen in bitcoin? "Als je het ziet puur om te investeren en snel geld te verdienen, dan ben je waarschijnlijk te laat. Het is 300 à 400 procent omhoog gegaan de laatste paar maanden. Natuurlijk ben je dan te laat, maar dat is niet hoe ik ernaar kijk. Ik kijk er meer naar vanuit spaarperspectief. Ik werk hard en ik probeer mijn best te doen om wat geld te verdienen, maar ik krijg geen rente meer en het huis waarvoor ik spaarde is elk jaar verder buiten bereik. Dan moet je wel ergens heen en ik denk dat de bitcoin daar de weg voor is. Ik droom ervan om een huis te kopen of om een wereldreis te maken met mijn vriendin of om mijn kinderen en kleinkinderen naar een universiteit te sturen. Als ik dat met een spaarrekening ga doen, dan gaat dat gewoon niet lukken op dit moment", zegt Mol.

Maar wat dan als de belegging mislukt? Dan ben je nog verder van je dromen af. Toch ligt Mol daar niet wakker van: "Ik ben al ver van mijn dromen af. Dat is voor mij zo en ik heb het nog goed. Als je kijkt naar de generatie na mij, die moeten lenen om te kunnen studeren. Die hebben straks nog minder rente op hun spaarrekening, misschien zelfs negatieve rente. Natuurlijk is de bitcoin risicovol, maar als je niks te verliezen hebt, dan wil je dat risico wel nemen. Ik heb het dan nog niet eens gehad over landen zoals Wit-Rusland, Hong Kong, Venezuela, ..."

Bitcoin voor iedereen toegankelijk

Als je bedenkt dat één bitcoin gelijk is aan zo'n 30.000 euro, dan zou je denken dat de bitcoin niet voor iedereen toegankelijk is. Maar dat klopt volgens Mol niet: "Het mooie is dat je niet één munt hoeft te kopen voor 30.000 euro. Zo'n bitcoin is op te verdelen in 100 miljoen kleine stukjes, Satoshi's. Je kan dan Satoshi's opstapelen. Dat kan je doen bij tien à vijftien verschillende bedrijven in Nederland. We hebben hier echt een heel mooi klimaat met veel professionele bedrijven. En de Nederlandse bitcoincommunity is ook levendiger dan ooit. Er zijn allemaal groepjes op internet waar je heen kan met al je vragen. Iedereen zit klaar om je te helpen dus het is zeker toegankelijk."

Interessant voor criminelen

Maar waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen. De bitcoin wordt door de 'anonimiteit' ineens ook interessant voor criminelen. Maar dat is volgens Mol niet correct: "Er wordt op zich niks aan die anonimiteit gedaan, want het ís niet anoniem. Het is een grootboek en voor iedereen inzichtelijk. Dus als jij nu een transactie zou doen, zou ik hem kunnen zien. Alleen niet precies dat jij het bent want jouw naam staat er niet bij, maar jouw adres is wel te koppelen aan jouw naam. Als ik dat weet, kan ik alles zien wat je ooit gedaan hebt, dus dat is voor criminelen eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk."

Mol geeft nog een ander voorbeeld: "Denk maar aan gouden oorbellen of een snelle Audi, die dingen zijn ook interessant voor criminelen, maar ook voor mensen daarbuiten. Goede technologie heeft gewoon een aantrekkingskracht op bedrijven en ondernemers, maar ook vaak op criminelen omdat het gewoonweg beter werkt dan het huidige systeem."

OOG Bitcoin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie