Economie
EO

Financiële stress leidt tot klachten: 'Alleen al lezen over inflatie levert stress op'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Financiële stress leidt tot klachten: 'Alleen al lezen over inflatie levert stress op'

Geldzorgen vanwege de opgelopen inflatie leiden bij veel Nederlanders tot financiële stress. Meer mensen kloppen bij de huisarts aan vanwege klachten, ziet de Landelijke Huisartsen Vereniging. In Geld of je Leven vertelt financieel psycholoog Anne Abbenes hoe geldzorgen werken in het brein: "Alleen al lezen over stijgende prijzen in het nieuws kan zorgen voor klachten."

Wat doet financiële stress met je?

Video niet beschikbaar

Hoe komt het dat zorgen in de portemonnee kunnen leiden tot mentale en zelfs fysieke klachten, zoals de huisartsen signaleren? "Het brein denkt niet meer logisch na als het zulke grote zorgen heeft," vertelt Abbenes. "Het gaat als het ware in de overlevingsstand. En dan gaan mensen gekke dingen doen. Denk aan juist heel veel geld uitgeven aan loterijtickets. Terwijl je er juist voor moet zorgen dat je uit die modus komt. Maar dat is wat zulke stress met je doet."

Schulden

Schuldhulpverlener Farley van Heydoorn, zelf ervaringsdeskundige als het gaat om schulden, herkent dat. "Als je nooit geld hebt en je krijgt ineens 25 euro, dan geven veel mensen dat meteen uit aan iets duurs als eten bestellen. Terwijl je dat geld beter had kunnen uitgeven aan boodschappen voor een hele week. Maar je brein werkt gewoon anders. Je gaat in de overlevingsstand."

Van Heydoorn doorliep zelf jaren geleden een traject na een periode van problematische schulden. Even daarvoor vluchtte hij zelfs voor een jaar uit Nederland. "Ik vertrok naar Brazilië en heb het niemand verteld. Ik wilde weg van alle enveloppen en mensen die mij moeilijke vragen konden stellen. Maar dat heeft averechts gewerkt. Toen ik na een jaar terugkwam waren de schulden alleen maar groter."

Juist vanwege zijn eigen ervaringen hoopt hij nu mensen te helpen. "Schulden hebben is al niet fijn, maar het vervreemdt mensen ook nog eens van hun omgeving. Daarbij hebben ze vaak niet meer door wat ze aanrichten met hun eigen gedrag. De gevolgen kunnen heel erg zijn."

Grote toeloop

In zijn eigen praktijk verwacht hij een grote toeloop de komende tijd. "Er moet beter gecommuniceerd worden met mensen die stress hebben. Als iemand tegen jou zegt dat je die envelop echt moet openen werkt dat alleen maar stressverhogend. Ik zeg: laten we minder praten tegen die mensen en meer luisteren. Dat gaat 100 procent zeker helpen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie