4 manieren om de woningmarkt te verbeteren
- Nieuws
- 4 manieren om de woningmarkt te verbeteren
Honderdduizend woningen per jaar bouwen, dat is de ambitie die het nieuwe kabinet heeft om het woningtekort op te lossen. Maar is dat realistisch? En zijn er andere zaken die geregeld kunnen worden? In Geld of Je Leven bespraken hoogleraar woonbeleid Marja Elsinga en hoogleraar economie Bas Jacobs een aantal manieren:
1. Verlaag de regeldruk bij het bouwen van huizen
Als je veel woningen wilt bouwen, is het zaak om obstakels weg te nemen, vertelt Jacobs. “Het aanbod reageert heel slecht op de hoge prijzen. De prijzen stijgen de pan uit en in een normale markt zou dat betekenen dat veel mensen gaan bouwen. Maar dat gebeurt in Nederland niet.” Het is volgens Jacobs te wijten aan een hoog aantal belemmeringen: “Dat heeft te maken met bestemmingsplannen en instemmingsprocedures, dat gemeentes afzien van bouwen omdat bewoners in opstand komen. Het heeft te maken met hoge eisen voor nieuwbouw, op het gebied van milieu of het aantal sociale huurwoningen.” Als je deze regels versoepelt, kan er makkelijker gebouwd worden.
2. Stimuleer mensen te verhuizen naar kleinere woningen
Naast bouwen, moet er ook gekeken worden naar het huidige woningaanbod, vindt Elsinga. “Op dit moment consumeren we gemiddeld 65 vierkante meter per persoon, in Europa is dat 43. We wonen redelijk ruim.” Volgens haar moet het kabinet bouwen voor de doorstroming: “Ik mis woningen voor ouderen”, vertelt ze. “Ik denk dat adequate woningen voor ouderen ontbreken door het wegvallen van de verzorgingshuizen. Huizen waar ouderen prettig kunnen wonen, waar ze zorg kunnen krijgen en niet eenzaam zijn”, aldus de hoogleraar. Als zij kunnen verhuizen, zijn er meer huizen voor gezinnen en starters.
3. Schaf de boete op woningdelen af
Als twee mensen een uitkering hebben of toeslagen ontvangen en ze gaan samenwonen, kan dat ze geld kosten. “Er zit een soort boete op woningdelen”, zegt Elsinga. “Het is voordelig om alleen te blijven wonen en dat legt natuurlijk beslag op veel woningen”, vertelt ze. Hier coulanter mee omgaan, kan ook een boel huizen opleveren.
4. Subsidieer bouwkosten van sociale huurwoningen
De verhuurdersheffing wordt afgeschaft, iets wat veel experts al lang aanraden. Omdat sociale huurprijzen echter nog altijd vaststaan, kan het voor woningcorporaties duur zijn om huizen te bouwen. Daarom, zegt Jacobs, moet het kabinet bouw gaan subsidiëren. “Zet de verhuurdersheffing om in een subsidie op bouwen, zodat het uit kan als ze een sociale huurwoning neerzetten. Dat het niet alleen goedertierenheid is, maar dat je gewoon voldoende verdient om een sociale huurwoning neer te zetten.”
Check hieronder het hele gesprek met Marja Elsinga en Bas Jacobs:
Marja Elsinga en Bas Jacobs in Geld of je Leven
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.