Economie
NOS

Jongeren krijgen meer zakgeld en loon, maar komen tekort

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren krijgen meer zakgeld en loon, maar komen tekort

Middelbare scholieren ontvangen gemiddeld maandelijks 147 euro aan zakgeld, kleedgeld en loon uit bijbaantjes. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzocht. Dat is 35 euro meer dan vier jaar geleden, de vorige keer dat het Nibud dit onderzocht.

Presentator Jurgen sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud.

Video niet beschikbaar

Net als toen krijgt bijna 90 procent van de scholieren zakgeld. Kleedgeld krijgt nu 50 procent, in 2016 was dat 38 procent. Aan bijbaantjes besteden ze nu een uur meer per week dan toen.

Leren omgaan met geld

Ouders nemen veel van de uitgaven van hun kinderen voor hun rekening, Scholieren hoeven dus niet rond te komen van hun eigen inkomsten. Maar het Nibud vindt het belangrijk dat jongeren al vroeg leren omgaan met geld. "Leren hoe je moet rondkomen van een bepaald budget is een voorwaarde om later betalingsproblemen te kunnen voorkomen," zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Het meeste geld geven scholieren uit aan kleding, gemiddeld zo'n 48 euro per maand. Het deel van de ouders dat de kosten hiervoor volledig betaalt, is gedaald. Maar het deel dat alles betaalt voor dagjes uit, de telefoon en de vakantie is juist toegenomen.

Lenen

Toch vindt meer dan de helft van de scholieren dat zij geld tekort komt. Jongeren tot en met 16 ervaren vaker een tekort dan 17- en 18-jarigen. Die hebben ook vaak hogere inkomsten. 43 procent van de jongeren vraagt bij een tekort extra geld aan de ouders. Ook lenen jongeren geld als ze vinden dat ze te weinig hebben.

Tekort zit 'tussen de oren'

Volgens het Nibud worden scholieren in hun omgang met geld beïnvloed door wat ze zien op sociale media. "Het geldtekort zit niet zozeer in de portemonnee, maar vooral tussen de oren," zegt hoogleraar Wilco van Dijk, die de Nibud-leerstoel van de Universiteit Leiden bekleedt. "Jongeren kijken naar wat anderen doen en willen ook doen wat anderen doen. Als het dagelijks lijkt alsof anderen meer geld kunnen uitgeven dan jij, frustreert dat."

Het Nibud ziet wel een aantal positieve ontwikkelingen in het financiële gedrag van scholieren. Ten opzichte van 2016 praten scholieren vaker met hun ouders over het plannen en uitrekenen van uitgaven en helpen ouders vaker met sparen. En meer jongeren krijgen nu dus kleedgeld.

Het Nibud vindt kleedgeld een goede manier om te oefenen met geld en keuzes maken. "Het is goed om te zien dat ruim driekwart van de scholieren met de ouders bespreekt wat zij van hun kleedgeld of zakgeld hebben gekocht", aldus het Nibud.

Jongeren verdienen meer en komen toch geld tekort

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie