'Elk coronajaar kost mogelijk 180 miljard aan Long Covid-schade'
- Nieuws
- 'Elk coronajaar kost mogelijk 180 miljard aan Long Covid-schade'
De maatschappelijke kosten van langdurige Covid-klachten kunnen in Nederland oplopen tot 180 miljard per coronajaar. Dat blijkt uit een berekening van gezondheidseconoom Xander Koolman van de VU Amsterdam. Hij deed de berekening op basis van data uit het buitenland op aanvraag van de makers van de podcast Long Covid, de schaduwpandemie.
Xander Koolman over zijn berekening in het programma Geld of je Leven
Koolman baseert zich op onder andere data van de ONS, het Britse CBS. "Wat we nu zien in Engeland is dat ongeveer 1 procent van de beroepsbevolking ernstige hinder heeft door Long Covid. Die kunnen niet meer werken."
Als je deze data naar Nederland vertaalt, zouden er in Nederland zo’n 100.000 mensen Long Covid hebben. Dat is 1% van de Nederlandse beroepsbevolking van 10 miljoen mensen.
Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.
180 miljard euro
De gemiddelde productiviteit van een Nederlandse werknemer is 60.000 euro per jaar. Dit bedrag is niet alleen gebaseerd op het salaris, maar ook belastingen en andere kosten die werkgevers maken. Als je die 60.000 euro vermenigvuldigt met die 100.000, heb je het over 6 miljard euro per jaar, stelt Koolman.
De gemiddelde arbeidsduur die een Nederlander nog te gaan heeft is 15 jaar. Als de Long Covid-patiënten gemiddeld 15 jaar niet kunnen werken, moet de 6 miljard dus vermenigvuldigd worden met 15. Dan komen de maatschappelijke kosten van de mensen die langdurig ziek blijven door één coronagolf dus op 90 miljard euro.
Koolman gaat er in zijn berekening vanuit dat we te maken krijgen met drie coronagolven per jaar, en dat zonder contactbeperkende maatregelen de gemiddelde persoon twee keer geïnfecteerd raakt. Dan krijgt dus twee keer per jaar 1% van de beroepsbevolking Long Covid en dan kan de 90 miljard verdubbeld worden tot 180 miljard euro per coronajaar.
Veel onzekerheid
Koolman benadrukt ook het bedrag van 180 miljard een hele ruwe schatting is. "De berekening is gebaseerd op data die omgeven is met veel onzekerheid. Dat betekent dat mijn berekening ook omgeven is met veel onzekerheid", zegt hij.
Ook valt de berekening een stuk minder hoog uit als er binnenkort een werkende behandeling wordt gevonden, of als blijkt dat er bij komende coronavarianten minder kans is op Long Covid. Van de Omikron-variant is nog niet duidelijk hoeveel procent van de geïnfecteerden Long Covid krijgt.
De gezondheidseconoom stelt dus ook: dit is niet het bedrag waarop het beleid gevoerd moet worden, dit is met name een signaalbedrag dat ons vertelt dat we dit goed moeten uitzoeken. "We moeten wel bovenop de bal zitten met die Long Covid-schade", aldus Koolman.
De reden dat Koolman Britse data gebruikt is overigens omdat Nederlandse data niet beschikbaar is. "In Nederland wordt er wel data bij gehouden door bijvoorbeeld het RIVM, maar deze data wordt niet gedeeld. Als gezondheidseconoom werk ik graag met ruwe data, maar daar kom ik niet zo makkelijk aan."
Gerelateerde podcast
Long Covid en de kwakzalverindustrie