Economie
NOS

Zorgen na computerstoring: zijn we te afhankelijk van enkele bedrijven?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen na computerstoring: zijn we te afhankelijk van enkele bedrijven?

Na de grote computerstoring van gisteren, zijn er zorgen over de afhankelijkheid van computersystemen. Dat merkte verslaggever Marc Hamer vanmorgen op Schiphol. Sommige vakantiegangers noemen het 'eng' dat de wereld zo ontregeld kan raken als computers niet werken. Op de luchthaven vielen gisteren veel vluchten uit vanwege de storing. Vandaag leek alles weer normaal.

Video niet beschikbaar

De storing ontstond door een update van antivirussoftware voor het besturingssysteem Windows van Microsoft. Het verantwoordelijke bedrijf Crowdstrike meldde dat de problemen ontstonden door een menselijke fout.

Vaisha Bernard van beveiligingsbedrijf Eye Security begrijpt de zorgen, maar zei in het NOS Radio 1 Journaal dat mensen niet in een paniekreactie moeten overstappen naar een andere beveiliger. "Van dat soort paniekreacties zal je zien dat alles er alleen maar slechter van wordt."

"De afgelopen jaren zien we dat de hoeveelheid en complexiteit van digitale aanvallen gigantisch is toegenomen", vertelt Bernard. Volgens hem zijn er maar weinig bedrijven, waaronder Crowdstrike, die de beveiliging zo goed hebben weten te maken, dat aanvallen vrijwel altijd mislukken. Andere bedrijven zijn daar minder succesvol in.

Hij wijst op het gevaar van overstappen naar een ander bedrijf. "Als je de software van Crowdstrike niet gebruikt, is de kans nog groter dat kwaadwillenden binnendringen." Wel hoopt hij dat het bedrijf een les trekt uit deze storing. Volgens Bernard zijn hier meerdere fouten tegelijkertijd gemaakt en daar moet het bedrijf van leren.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie