Economie
AVROTROS

'Het komt weer goed met de economie'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het komt weer goed met de economie'

Ongekende stappen in de wereld van het grote geld. Zowel in Den Haag als in Frankfurt gaan alle registers open om deze crisis financieel de baas te blijven. Toch gaan we hier beter uitkomen, denkt econoom Edin Mujagic. "Aan het eind van het jaar gaat het stukken beter met de economie dan nu", zegt hij in dr Kelder en Co.

{podcast audio="125501" caption="#210 - Ongekende stappen in de wereld van het grote geld" }

Minister Hoekstra toonde deze week de diepte van zijn zakken. Hij beloofde 'alles op alles' te zetten om ervoor te zorgen dat de economie overeind blijft.

Nederland neemt daarmee een ongekende maatregel, er is niet eerder zoveel geld vrijgemaakt voor het steunen van de economie. "Als je het nu niet doet, wanneer doe je het dan wel?", vraagt Mujagic zich af.

Video niet beschikbaar

Een iets hoger niveau

Gaan we even een trapje hoger naar de Europese economie. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), gaat ongeveer een biljoen euro (1000 miljard) bijdrukken om te zorgen dat Europa deze crisis de baas kan. Dat is andere koek en de vraag is eigenlijk of dat geld er ook is om de echte economie te ondersteunen of omdat het financiële systeem, net als in 2008, aan het wankelen is.

"Na de crisis van 2008 gingen de geldpersen ook aan maar dat was inderdaad om de financiële instellingen te redden. Dat heeft bij heel veel mensen vraagtekens opgeroepen: en wij dan? De ECB zegt nu: we doen dit om huishoudens te helpen, om overheden te helpen en bedrijven." Via de overheid zou het geld dat nu door de ECB wordt ‘bijgedrukt’ bij de burgers en bedrijven terecht moeten komen.

Sterker uit de crisis

"Wij hebben echt goud in handen", zegt Mujagic. "De EU is gebouwd op vier zaken: vrij verkeer van mensen, kapitaal, goederen en diensten. Mensen kapitaal en goederen dat werkt uitstekend. Het vrije verkeer van diensten is er nauwelijks, terwijl onze economieën voor 70 tot 80 procent uit dienstensectoren bestaan. Experts hebben berekend wat het effect zal zijn als we een echte Europese markt voor diensten zouden maken en zij voorspellen dat het de economie met zo’n 4 tot 6 procent aanjaagt."

Stel dat we heel voorzichtig zijn en zeggen dat met dat dienstenverkeer er 2 procentpunt per jaar bijkomt. In ons eentje kunnen we al anderhalf procent doen. Met 3,5 procent extra groei heeft straks niemand het meer over schulden, ook niet die van Italië.

Lucht

"Wanneer komt er weer wat lucht in de economie?", wil dr Kelder weten.

"We hebben nu te maken met twee zaken. Het virus, dat als onmiddellijk effect heeft dat de economische groei omlaag wordt gedrukt en als reactie daarop de (monetaire) maatregelen die op termijn economische groei gaan aanjagen. Als ik dat doortrek naar het einde van het jaar dan ebt dat dempende effect van het virus weg en begint het stimulerende effect van die maatregelen goed door te komen. Het zou me niets verbazen als de tweede helft van het jaar er economisch veel beter uitziet dan de eerste helft", zegt Mujagic.

Edin Mujagic: monetair beleid in bange dagen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie