Economie
EO

Urgenda wil boeren 1000 euro per hectare per jaar betalen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda wil boeren 1000 euro per hectare per jaar betalen

Klimaatorganisatie Urgenda wil boeren helpen om milieuvriendelijker te gaan boeren. Per hectare wil de organisatie 1000 euro per jaar aan boeren betalen, tien jaar lang. "We sluiten geen dikke contracten, we kijken elkaar diep in de ogen en dan gaan we samen aan de slag", vertelt directeur Marjan Minnesma in Dit is de dag.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma wil boeren geld geven om te verduurzamen (21 februari 2025) - Dit is de Dag

Aan het geld zitten wel wat voorwaarden. "Zeven vinkjes", zegt Minnesma, verwijzend naar Joris Luyendijk. Onder andere mogen er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, mag het land niet worden geploegd en moeten er heggen en poelen op het land zijn. "De zeven vinkjes zijn niet in lood gegoten. We gaan met boeren het gesprek aan wat ze kunnen doen in de komende tien jaar. Sommige boeren willen wel tien vinkjes, sommigen maar vijf", vertelt Minnesma.

Stel dat een boer dertig hectare van zijn land inzet om milieuvriendelijker te worden, krijgt hij dus 30.000 euro per jaar. "Hij krijgt van ons een soort basisinkomen, waardoor hij durft de stap te maken. We hebben er een hele groep wetenschappers omheen om de boer te helpen." Na tien jaar komt er geen geld meer, maar dan verdient de boer waarschijnlijk meer: "Na tien jaar is hij dan biologisch, dus kan hij meer geld krijgen voor zijn producten", aldus de directeur.

Donateurs

Het geld komt overigens van donateurs. "We hebben nu van allerlei familiefondsen gelden bij elkaar geschraapt. Die fondsen geven ons geld omdat ze willen dat de landbouw wordt verduurzaamd. We hebben nu geld voor 20 boeren, maar er hebben zich veel meer dan 20 gemeld."

Als Nederland alle boeren zo zou ondersteunen, kost het 1,8 miljard per jaar, maar volgens Minnesma scheelt het veel zorg- en milieukosten.

Niet zelfvoorzienend

Nederland is op dit moment verre van zelfvoorzienend, zegt Minnesma. "We importeren heel veel", vertelt ze. Dat komt volgens haar omdat we ons land niet efficiënt gebruiken. "60% van het Nederlandse land is landbouwland. Daarvan wordt bijna driekwart gebruikt voor veevoer, dus er is maar een kwart voor voedsel voor onszelf", vertelt ze.

Op dit moment eten we twee derde dierlijke eiwitten en een derde plantaardig, maar als je dat omdraait, kunnen we wél zelfvoorzienend zijn, vertelt Minnesma. Urgenda wil bijdragen aan die ontwikkeling: "We kunnen wachten tot overal de seinen op groen staan, maar we gaan het maar zelf doen."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie