IMF waarschuwt El Salvador om bitcoin; 'Je geld kan dan zomaar je portemonnee uitvliegen'
- Nieuws
- IMF waarschuwt El Salvador om bitcoin; 'Je geld kan dan zomaar je portemonnee uitvliegen'
Het Internationaal Monetair Fonds heeft het Midden-Amerikaanse land El Salvador op de vingers getikt omdat het land voornemens is de bitcoin in te stellen als wettig betaalmiddel. Terecht, vindt econoom Rens van Tilburg, want het heeft enorme risico’s. "Het kan van de ene op de andere dag álle waarde verliezen."
Is bitcoin de oplossing voor het op gang brengen van de economie in arme landen?
Video niet beschikbaar
Volgens Van Tilburg zijn er twee redenen om bezorgd te zijn. "De bitcoin gaat enorm in waarde heen en weer; afgelopen jaar is tussen 10.000 en 60.000 euro gegaan. Als je die in je portemonnee hebt zitten, kan je geld er zomaar uitvliegen zonder dat je iets uitgeeft. Dat is voor niemand handig, maar zeker niet voor een land El Salvador, waar de mensen niet al te rijk zijn", zegt de econoom, verbonden aan het Sustainable Finance Lab.
Het IMF is ook kritisch op de Salvadoraanse overheid, die dollars wil lenen om in bitcoins te investeren. "Als het de waarde kwijtraakt, blijft de schuld gewoon staan", zegt hij.
Bitcoinexpert Bart Mol snapt de kritiek wel. De cryptomunt is inderdaad 'volatiel' qua prijs, zegt hij: "Als het omhoog gaat is het leuk, als het omlaag gaat niet." Toch snapt hij het enthousiasme in El Salvador wel voor de cryptomunt. Veel mensen in het land hebben geen bankrekening en krijgen geld van familieleden in het buitenland. Geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union is duur en de bitcoin is veel goedkoper. Daarnaast is de Bitcoin erg makkelijk om te zetten in andere munten, zoals de dollar of de euro, waardoor laagdrempelig is in het gebruik.
Piramidespel
Als de Bitcoin een wettig betaalmiddel wordt, vreest Van Tilburg dat het veel te makkelijk wordt om erin te investeren. Mensen zien anderen rijk worden met cryptomunten en gaan daarom hun spaargeld erin stoppen, wat ze vervolgens weer kwijt kunnen zijn. "Het wordt een soort piramidespel", vindt hij.
Bart Mol vindt dat niet helemaal terecht in het geval van Bitcoin. "Er zijn inderdaad cryptomunten die gisteren zijn opgericht en alleen zijn bedoeld om geld te verdienen, maar bij de Bitcoin vind ik dat niet helemaal fair. De bitcoin heeft een veel betere track record."
bitcoin
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.